Sunday, July 29, 2012

85 ada apa dengan fobia


assalamualaikum
konnichiwa minna san

secara ringkas, ada banyak jenis fobia
kita mungkin fobia dgn satu perkara
tapi org lain x fobia dgn satu perkara tu..

org lain mungkin fobia dgn satu perkara lain
tapi kita x fobia dgn satu perkara lain tu..

so, adil laa kn? kita x mungkin fobia semua perkara
klau kita fobia semua perkara, tentu susah nk teruskan hidup kt dunia ni..

kadang2 fobia ni ada pro & con
klau bernasib baik, kita mungkin dapat blajar sesuatu drp fobia ni..


secara ringkas, sy senaraikan beberapa contoh fobia..

arithmophobia - fear of numbers

autophobia - fear of being alone

bibliophobia - fear of books

chromophobia - fear of colors
*org cmni x bole edit template blog sebab takut nk pilih kaler, hikk..

chronomentrophobia - fear of clocks

cyberphobia - fear of computers
*klau takut jenis ni mmg kita x jumpa kt sini kn, huh..

dentophobia - fear of dentists
*logik jgak takut yg ni sebab bila pegi jaa msti ada gigi yg ilang, erkk..

elurophobia - fear of cats

glossophobia - fear of speaking in public

hydrophobia - fear of water

mageirocophobia - fear of cooking
*org cmni x bole join show masterchef, hikk..

pathophobia - fear of disease

venustraphobia - fear of beautiful women
*msti ada sebab knapa org cmni takut pompuan cantik, erkk..

nk tengok senarai lengkap fobia, sila view kt sini

so, korang fobia yg mana satu?


p/s: edit pic kt page e-store :)

source: pic ichigo *google

85 shuriken:

Muttallif said...

Caliph, rasa-rasanya taliff juga terdapat dua fobia dalam hidup. Tak tahu bagaimana untuk menghindarkannya kerana bila difikir2 seperti mengada-ngada.

Tapi, bila cuba dilawan masih kalah. Adakah cara untuk mengubati fobia?

Fizah Ibrahim said...

owh, venustraphobia tu takot pompuan cantik ke? haha.. mesti yg phobia tu pernah experienced jumpe hantu cantik nih haha :p.

neway, sy gementar bila present public tp xde la smpai phobia haha. alhamdulillah, sedang berusaha tingkatkan self-esteem :) tlg doakan !

Cik Sweet Pea said...

Sy dulu gayat...tp bila kite lawan dengan paksa diri panjat tmpat2 tinggi...last2 ok la skit..

Hawa Faqihah said...

ada jg yg fobia dgn colour ye :D

Mia Liana said...

kak mia fobia kalau kena jumpa doktor gigi.... hehehe

caliph shuriken said...

taliff..
oic, mmg logik klau fobia lebih drp satu.. sy rsa fobia ni berkait rapat dgn jiwa kita, ada cara nk ubatinya tp x pasti setakat mana ia berkesan...

paripariputih said...

ha ha ha sapa phobia pada memasak tu ada perkataan lain kot tuk drang PHOBIALAS.. PHOBIA + MALAS keh keh khe...

oh PPP phobia kepada sume jenis ulat :P

sekian teeeeeeeeettt

caliph shuriken said...

sakura hime..
yup, sy pun baru tau.. maybe sbb diorg pnah jumpa si venus yg direct ajak shopping tiap2 hari kot, haha..

owh, sy pun gementar part tu.. gambatte ne, kita sama2 usaha ^^

caliph shuriken said...

sweet pea..
oic, gud for u ^^

caliph shuriken said...

hawa..
tu laa.. kdg2 kita x prasan pun ada org sekeliling kita fobia cmtu, huh...

caliph shuriken said...

kak mia..
owh, baru sy tau, hikk...

caliph shuriken said...

kak peri2..
haha.. bole daftar msuk dlm list perkataan phobialas tu :p

klau cmtu nanti sy kurier ulat daun byk2, hukk...

the tempo of life said...

ouh. saya baru je tahu pasal ni. btw thanks sharing

Tinta Lana said...

Salam.

Astraphobia - Fear of thunder and lightening.

Aha, tu lana tu, keh3. lagi2 kalau berlaku time lewat petang, nak masuk Maghrib..pastu, hujan lebat, angin sepoi2, tinggal sorg2, memang aku nyorok dalam bilik, tnggu smpai semuanya benti, keh3.

Dari kecik lagi kot..ingt gi, time tu terpaksa tinggl sorg2 kat umah..umur dalam 7,8 thn. Bila jadi kejadian tu, rasa macam diperhatikan..perghhh..kih3.

Adik kita plak, time kecik lu phobia ngan hujan. baru hujan renyai2 skit, tgh2 main kat padang, tiba2 dia boleh menangis,hahaha. terpaksa bawak dia balik umah.. tpi skrg tak dah. hehe

Zul De Alexis said...

gua fobia..naik motor..ntah pasal apa..hahaha..dh tak boleh nk merempit..bila bawak jew..sentiasa terbayang kemalangan lama...

Zul De Alexis said...

siapa fobia awek cnti tu rugi wei...hak hak hak

Cik Yaya said...

yang yaya taw..yaya paling fobia dengan lelaki yg mgunakan kkrasan thdap wanita....bole x mcm tu en.caliph... ;p
huuuu tkuutt >,<

the malay male said...

rugi la klu fear of beautiful women tuu

caliph shuriken said...

ok, no problemo.. arigatou sudi singgah sini ^^

turbinemanlog said...

kebelakangan ini saya ada phobia dgn air yg dlm

tirahzairi said...

fobia tmpt tinggi....gayat...hahhaha

diana said...

fobia yang pelik2 pun ada..heheh

caliph shuriken said...

lana..
wslm.. owh, astraphobia rupanya.. mmg takut laa klau tiba2 berdentum kuat kt luar umah kn..

wktu kecik2 dulu pnah jgak alami yg lebih menakutkan, siap dgn ujan lebat & ribut kuat.. sdara tpaksa laung azan utk hentikan ribut tu, apa2 pun yg pasti ada sesuatu bsama ribut tu, erkk...

Sop Nama Saya said...

ada juga fobia nih.. kalau berucap dpn org.. mmg berpeluh2 bila nak start.. heheh

Puteri Kasih said...

memang ada macam-macam jenis fobia kan..kata orang kalau nak pulihkan fobia kita tu..kita kena menghadapi benda yang paling kita takuti untuk hilangkan rasa fobia itu. Tapi cara itu nampaknya tidak berhasil untuk saya..makin takut adalah..hehe

caliph shuriken said...

zul..
sy pun ada pengalaman cmtu.. kna berubat pulih semangat yg ilang, pastu bru ok ^^

owh, klau fobia awek cntik tu msti ada sebab kukuh konkrit giler kn, hikk...

caliph shuriken said...

yaya..
owh, kira fobia dgn kaki baran laa ni kn, huh...

caliph shuriken said...

bro..
mungkin ada untung kot sebab tu diorg takut sgt, erkk...

caliph shuriken said...

thomas..
owh, lebih kurang laa kita...

caliph shuriken said...

tirah..
kdg2 rsa jgak cmtu, erkk...

caliph shuriken said...

kak diana..
yup, ni baru sikit contoh sy tunjuk, huh...

caliph shuriken said...

sop..
wktu zman blajar dulu, sy pnah rsa fobia cmni bila kna presentation, erkk...

caliph shuriken said...

puteri..
klau nk pulih fobia mmg bole try cara cmtu.. tapi try tanpa persediaan akan burukkan lagi keadaan kita, huh...

Radsmil said...

kalau macam aq fobia darah... tapi pelik skitla suka tngk filem zombie..hahahaah..xD

caliph shuriken said...

owh, cmtu ka.. pelik laa plak kn, erkk...

♥ sitifarhana ♥ said...

sy fobia dgn katak...yang tu agakny kategori mane erk?

anamizu kaito said...

mmlm td masa cite Bros kat TV3 pon diskas psl fobia gak..hehe






Luv,
cik ana

Pecinta pink^^ said...

kalau fobia nak kna injection cm ne eh?hehe

|shuhadaothman|TM said...

glossophobia. hahaha. mmg shu fobia part ni. tpi skrg da berani2 sket. muahaha

anakcikbob said...

saya = Chilopodophobia

takde dalam link caliph kasi tu.
saya fobia dengan lipan cos kecik2 dulu selalu sgt kena gigit dengan lipan.
hampir setiap minggu.
paling ngeri kena gigit kat pipi.
tah bila menatang tu lalu kat muka.
eeeee.. ngeri!

caliph shuriken said...

siti..
klau cmtu mungkin dlm kategori batrachophobia - fear of amphibians...

caliph shuriken said...

anamizu..
yup, diorg citer pasal fobia ^^

caliph shuriken said...

pink..
klau trypanophobia sila runding dgn doktor yg bakal inject awk, hukk...

caliph shuriken said...

shu..
klau yg ni mmg ramai fobia.. tapi bila kerap berlatih akan jadi smkin baik ^^

jaakechik said...

jaa x fobia mcm kat atas tu jaa fobia ngn umah terbakar! series takut! beberapa kali dah berlaku didepan mata!

caliph shuriken said...

marina..
oic, bahaya laa klau kna gigit cmtu, erkk...

caliph shuriken said...

jaa..
yg ni mmg ramai bole fobia klau tgk depan mata...

ayut said...

ayut atelophobia..ha...cane tu?hihihi..tp tak kronik la :p

khairul said...

sy takut lipas..nk panggil fobia apa tu hehe

Sayidah Nafisah Ruslan said...

saya phobia darah. bukan takut tapi menangis. pantang tengok darah yang luka2 tu, kompem nangis.. tak tau lah kenapa.. hee

amir aizat said...

hydro maybe, haha

Dakara said...

saya takut tidur di tempat yang luas, tu kira fobia jugak ke?? hehee :D

shida'R said...

bahaya juga chromophobia nih liph huhuhu..naseb shida xde...^_^

caliph shuriken said...

ayut..
owh, klau cmtu wt sehabis baik.. xmo pikir2 sgt ok, huh...

caliph shuriken said...

khairul..
klau x silap diorg panggil katsaridaphobia, erkk...

caliph shuriken said...

sayidah..
aisey, cmtu ka.. klau sesat dlm hospital jenuh laa kn, huh...

caliph shuriken said...

aizat..
me too bro, erkk...

caliph shuriken said...

dakara..
yup, kira fobia jgak tu ^^

caliph shuriken said...

shida..
tu laa, klau ada mmg x edit template blog laa kn, hikk...

Touya Karuma said...

aku ingat autophobia takut dekat keta

missha said...

elurophobia kot.yg ada kucing2 tu..hehe

Aida Omar said...

aida fobia dengan serangga lebih2 lagi labah2.. haiyaa!! dulu dengan lipas, tapi semenjak berani kan diri pukul lipas dah kurang fobianya. hehe

Cendol said...

hahha yg hydrophobia tu agak2 nye org malas mandi.hihi
takde pulak yg cendol fobia kat atas ni.kalau fobia katak ape?froggiephobia?haha

azie namico said...

kalau fobia yeah ! azie fobia pada haiwan...so yang mana ya..ahaks..:D

buatbest said...

fobia tgk cendol tetengah hari bulan puasa..hehehe~

Titisan Hujan said...

ada mcm2 jenis fobia lg..
TH pn ada gk fobia.fobia pada ulat

Munira Yaakop said...

hehe mmg tul...fobia lau nak ikutkan mmg 1 pblm y sgt2 serius..lau nira mmg fobia ngn k'tinggian N k'lajuan so tuk elaknya xnaik kete jln kaki jer hikhik =)

caliph shuriken said...

touya..
mula2 baca aritu sy pun ada pikir cmtu, hukk...

caliph shuriken said...

missha..
yup, btul laa tuu ^^

caliph shuriken said...

aida..
oic, kira arachnophobia laa ni, hikk...

caliph shuriken said...

cendol..
ehh, bukan cmtu.. klau nk tau sila dok tgh laut sorang2, huh..

ada ka plak froggiephobia.. marah si aida tu nanti, hikk..

klau x silap msuk kategori batrachophobia ^^

caliph shuriken said...

azie..
klau x silap kategori zoophobia ^^

caliph shuriken said...

bro..
klakar btul fobia cmni, haha...

caliph shuriken said...

TH..
klau x silap yg tu msuk kategori insectophobia...

caliph shuriken said...

nira..
aisey, klau nk gi olidei jauh2 cmner awk gerak? pnat tau jalan kaki lama2, huh...

azizah :) said...

banyak juga jenis2 fobia kan..hehe jijah cuba gayat je..fobia gak ke eh? ehhehe

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

eyqa fobia g amek periksa.. x taw la nape.. mesty muke pucat, tangan sejuk.. ok, ke x.. mesty pas too menangis.. pelik kan

caliph shuriken said...

jijah..
yup, tmasuk dlm fobia jgak tu, hikk...

caliph shuriken said...

eyqa..
erkk, nk panggil fobia kategori mana ni? pasni xmo nangis2 tau...

Che Rosliza Che mat said...

Nasib baik tak ada sifat fobia..

caliph shuriken said...

erkk.. biar btul? huh...

leakedknowledge said...

fobia ak pon byk juga...gayat, tkut tempt sempit-klautrofobia, fobia dgn haiwabn berbisa, etc...smua buat aku cuak..

yg fobia dgn mpuan cantik tu ak rasa msti die ada pgalaman buruk dgn mereka. mayb dtinggalkan...yg fobia dgn dentist tu, mungkin die fobia dgr mesin gerudi gigi..nyiru la pulak..haha

caliph shuriken said...

bro, normal laa tu klau fobia lebih drp satu..

sy pun ada pikir cmtu jgak bila org tu jenis fobia pompuan cntik.. klau fobia dentist tu mungkin sbb pnah trima layanan bruk wktu rawatan gigi kot, huh...

Wanie said...

fear of cat..sobsobsob

caliph shuriken said...

oic, takut kucing rupanya, hukk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...