Sunday, July 15, 2012

112 sepasang rabbit kiut


assalamualaikum
konnichiwa minna san

last week sy pegi beli sepasang rabbit gumuk yg kiut
tempat tu kecik jaa tapi best sebab dapat pilih sendiri rabbit ni
based on info, rabbit sy beli ni jenis chincilla mix
usianya dalam lingkungan 5 minggu..

selain jenis chincilla mix, diorg pun ada jual jenis
angora mix, lion head, teddy bear, lop ear..

ada yg suka panggil arnab, rabbit.. klau korang nk panggil usagi pun bole, hikk..
jom view pic yg sempat sy amik wktu mula2 beli aritu :)






sejak last week, sy cari mcm2 info berkenaan cara bela rabbit
kali ni nk pastikan dapat bela sebaik mungkin
kena tau makanan yg bole & x bole bg, cara btul pegang rabbit..

korang x perlu bg rabbit mandi tau
sebab spesis ni mmg x tahan sejuk..

bila tiba masa yg sesuai nanti nk blajar teknik mix yg btul
x bole suka2 mix nanti result kuar x best..

klau ada rabbit farm sendiri mesti best kn
tgh cari sapa laa yg baik hati nk sponsor tanah, huh..


p/s: korang ada bela rabbit x?
jom kongsi tips kt comment...

112 shuriken:

Muttallif said...

Hahaha...saya tak bela apa2 pun. Sebab takut tak ada masa untuk menjaganya. Apapun, selamat membela arnab :)

caliph shuriken said...

oic, arigatou taliff ^^

khairul said...

anak sy cukup suka rabbit ni..tp malas la sy nk bela

meh tengok sapa yg Glamer dlm latest edition ICEMAG ( VOL 23 ) ..
Click here..http://gilamodified.blogspot.com/2012/07/glamer-lagik.html

leakedknowledge said...

haha nampak macam putih bersih jer usagi2 berdua itu...xtahan sejuk? klu tersalah dmandikan cmne? boleh mati ker mereka?

fyna said...

alololo...comel je rabbit tue. apa nama manja dia?

dulu ada kawan bagi fyna rabbit tapi .... err.mati lak =='

ainwaheeda said...

patutlah rabbit saya semua mati.. 4 ekor tau, semua mati =(( rupanya rabbit tak thn sejuk eh...
kesian rabbit saya..

putryteya said...

comel la rabbit :)

teya pernah gak bela rabbit , dia mmg lasak giler . last2 dah mati . sedih laa . nama dia pet pet .

Cik Yaya said...

wahh ad bela rabbit la..cumei jee..yaya tkot nk bela sbrng haiwan..nti xterbela..huhu >,<

Puteri Kasih said...

comelnyer rabbit tu ^^

Dulu masa belajar lagi, memang bela rabbit tapi sejak dah start bela kucing memang tak boleh bela rabbit dah...

yana yani said...

comel lah..kawaii >_<

shida'R said...

wahhh sejakk bila dah bela rabbit nih...heheee xsia2 shida selalu mnabung bg rabbit gumukkk hahaaa...

Nurlyla said...

wah, ada nma teddy bear lgi.. em, kalau x boleh mndikan.. hbis tu guna cara apa yg sbaiknye?

caliph shuriken said...

khairul..
owh, budak2 mmg suka lyan rabbit ni ^^

caliph shuriken said...

bro..
yup, rabbit x tahan sjuk.. klau bg mandi jgak, rabbit stress abis laa nti...

caliph shuriken said...

fyna..
satu nama oreo, satu nama snow.. kira sepasang ni ^^

caliph shuriken said...

ainwaheeda..
owh, jgn bg mandi mcm kucing tau.. sbb rabbit mudah stress...

caliph shuriken said...

teya..
owh, ada ketika sukar nk bela rabbit ni.. kna blajar cara btul nk bela leklok...

caliph shuriken said...

yaya..
yup, bru jaa bela rabbit ni ^^

caliph shuriken said...

puteri..
klau bela rabbit mmg kna asing jauh2 drp kucing, huh...

caliph shuriken said...

yana..
arigatou ^^

caliph shuriken said...

shida..
actually, bru last week bela rabbit ni.. arigatou utk sedekah kt tabung rabbit gumuk tu, hikk...

caliph shuriken said...

nurlyla..
owh, teddy bear tu slah satu jenis rabbit..
klau nk mandikan jgak, pls guna penyembur air kecik mcm wktu kita seterika bju tu.. sembuh sikit bg rabbit bsah & lap dgn kain yg sesuai ^^

Rhea Meera said...

rhea pun ada bela. tapi tak kurung mcm ni. lepas je.. maklumlah laman umah lebar tahap maksima :)

paripariputih said...

As salam caliph, al lo lo comelnya rabbit tu.. Mmg derang x leh mandi cam kucen. Kan ada spry mandi dia tu, dulu ppp nyer hamster nak mandi ada serbuk mcm pasir khas utk deran,ada mcm2 flavor plg derang suka flav apple,nnti dia akan guling2 atas pasir tu :)

turbinemanlog said...

Rabbit ni comel waktu kecil je,
bila dah besar dan membiak,
tak boleh tahan pulak,
bau kencingnya pun boleh tahan juga dan bulunya yg halus,kalau ada yg allergy teruk juga.

caliph shuriken said...

rhea..
oic, sy x bole lepas rabbit cmtu sbb kucing2 blkg umah dok perati semacam jaa, erkk...

caliph shuriken said...

kak peri2..
wslm.. still anak rabbit mmg laa kiut, hikk..
yup, klau nk bg mandi spray sikit air cmtu & lap dgn kain ^^

caliph shuriken said...

thomas..
btul tu bro.. kna siap sedia mcm2 pasni...

Aida Omar said...

awat tak bela katak? :P haha.. comeynye dia.. geram mahu peluk2.. aida bela dua ekor satu jenis chincilla mix nie jugak dan satu lagi lop ear.. yg chincilla nie tahan sikit.. kira ketahanan hidup dia struggle sikit. Kena sentiasa pantau lagi2 kebersihan dia..

caliph shuriken said...

xmo laa bela katak, nti awk jeles, hukk..
oic, kita satu geng laa yer ^^

missha said...

missha pun ada rabbit kat uma..tapi adik yang punya..hehe

caliph shuriken said...

bgus laa cmtu ^^

tirahzairi said...

xde bela pon....tp cute

Azhafizah Md Nor said...

comelnye..belum pernah bela wabbit lagi..^_^

caliph shuriken said...

tirah..
owh.. spesis ni mmg kiut, hikk...

caliph shuriken said...

fiza..
try laa bela nanti ^^

anakcikbob said...

caliph, saya panggil rabbit=bibit. comel kan? hahahaa..
xmo la panggil usagi. terbayang unagi la.. hukk..

cara bela dia senang je. dia suka makan kangkung drpd karet. tp tengok jenis gak kot. karet bagus utk gigi dia sebenarnya. kitorang dulu bagi je makan apa2. bayam pun kasi, tapi dia xsuka. pahit.
then, lepaskan diorang dekat kawasan berumput. bahagia la dia.kalau letak 1 pokok bunga depan dia pun konpom licin.
http://akuanakcikbob.blogspot.com/2011/11/rindu-2.html


p/s: neelofa datang sini pepagi. ;p

nurdani said...

teringin sangat nak bela arnab tapi takut tak pandai nak jaga dan takut jugak sibuk ke apa.

plus, mak tak suka bela2 binatang dekat rumah sebab saya resdung.kahkah. ok tak berapa lawak.

jaakechik said...

jaa penah bela arnab, sebab jaa suka arnab ni comel... tapi x penah hidup lama ngn jaa, mesti mati, dah 3 kali ayah jaa beli untuk jaa dulu.. xtau laa... jaa x reti jaga kot... arnab ni sensitif...

p/s : jaa bru blk dari penang ni, bru sempat on9...hehe. tq dtg blog jaa

Dakara said...

waa usagi, sy suka sangat usagi. dulu pernah voluteer jaga rabbit zoo dekat jomheboh, seronok sgt, hehee.

suka bau rabbit, even tak mandi tapi dia tak bau tengik, hehee :D

p/s: usagi dengan unagi adalah 2 benda berbeza :D

Fizah Ibrahim said...

Wahh, sy tingin nak bela kucing. Since kucing yg dulu da mati sbb dilanggar, jadi stop jap bela huhu...nway, jagalah leklok ye rabbit tu

caliph shuriken said...

marina..
kiut plak awk panggil bibit, hikk.. wahh, awk pnah mamam unagi ka? hebat giler ;p

tapi org jual rabbit pesan hati2 bg mamam jenis sayur2 ni.. juz risau klau2 sayur tu pnah org sembur racun wktu tanam, bila bsuh pun kesan racun still ada kt sayur tu.. so sy prefer bg carrot, pallet, alfalfa hay ^^

*tima kcih sgt2 laa neelofa oii, hukk...

caliph shuriken said...

dani..
oic, awk ada resdung rupanya.. awk pakai mask laa bila dekat rabbit tu, hikk...

caliph shuriken said...

jaa..
yup, rabbit ni jenis sensitif, mudah stress.. kna jaga leklok..

oic, dh aktif bW balik kn ^^

caliph shuriken said...

dakara..
yup, usagi & unagi byk beza..
klau nk mamam sila pilih unagi ok, hukk...

caliph shuriken said...

sakura hime..
meh singgah umah sy amik kucing klau nk bela, hikk..

arigatou awk, sy bela rabbit ni leklok ^^

NURULHANIF said...

rajinnnya bela binatang.. Hihi.. Sy xbela ape2 pun.. Huhu

the malay male said...

kena pandai jaga ni...

|shuhadaothman|TM said...

alahai, comel comelnye. nak tolong bela sekor boleh? muehehe ^^

shu x penah bela rabbit ni. bru taw nk pegang die pon kne ad cra eh. :)

Koding said...

Mana lebih mudah...
Bela kucing atau arnab???

caliph shuriken said...

nurulhanif..
family sy setuju nk bela aritu ^^

caliph shuriken said...

bro..
yup, kna jaga leklok...

caliph shuriken said...

shu..
klau nk kena bela sepasang laa awk, huh..
klau kita pegang cara btul rabbit tu x laa terkejut ^^

caliph shuriken said...

koding..
bela kucing lebih mudah sbb rabbit agak sensitif...

Mia Liana said...

mak dan ayah kak mia bela arnab kat kampung. bela dalam sangkar dan jarang dilepaskan.

paling risau sofea la. dia suka picit dan cekik arnab...adeiii...

caliph shuriken said...

oic, klau ada kawasan yg luas sy prefer nk run rabbit farm jaa..

nsib baik ank sdara sy mcm geli nk pegang rabbit ni, hikk...

~~oOpEt~~ said...

pet takut rabbit.. sbb mcm menakutkn :D tp sbnrnya comel la.. mcm kucen.. hehe

Cinta Misteri said...

CiM penah bela rabbit masa sek. dulu. Tp kami jd pelik sbb sumer remoot dlm rumah smpikn button hp (dulu guna norkiah yg button tebonjol), habis mcm kena giGit. So suspect utama rabbit2 tu la, ada 4 ekor. Mereka mmg brkeliarn dlm umah. Rupanya ada sekor ni mmg sukb ngadap tv (tktaulh paham ke idak), dialh yg punya angkara. Dia akn sorokn bwh bdn dia, pstu bila ktorg tkda dia akn kluarkn dn makan button2 tu. Perghh ingat popcorn ke...

Tp sumer dh tkda.....

caliph shuriken said...

byk beza tu pet comeii rabbit & comeii kucing, hikk...

caliph shuriken said...

CiM..
actually, rabbit mmg suka gigit apa saja yg ada dlm umah.. kdg2 tali beg, kain buruk pun dia gigit, hukk...

sedutzone said...

perghhh... sedap betol makan berger arnab ni... pergghhh...

TiranaAduka said...

Salam bro...
bagi makan dedak ke bro...?
nape tak bg carrot...?

caliph shuriken said...

bro..
sori.. sini xde jual burger arnab =p

caliph shuriken said...

tirana..
wslm.. ada bg mkn pallet, carrot & alfalfa ^^

Cintaku Tihani said...

cumellnyer. eiiii geram

ayut said...

wahhhhhhhhhhhhh...dh ada rabbit gemok!best3x..nak pgg blh?tak pernah bela2 ni selain kuceng.hihihi..hope rabbit ye shat di bawah jgaan caliph k.dh klik dh nak bg kumpul wet bli mknan rabbit mok..hihi

cendol said...

eee sukenye tengok rabbit!!cendol ade rabbit.dulu cendol pnah mandikan rabbit sebab dia terjatuh dlm lubang jamban..bubuh syampo siap..lps tu keringkan dia cpt2 dgn hair drier.
doktor ckp rabbit tak boleh mkn kobis nanti mati.rabbit tak tahan sakit.sakit sikit mati nanti.
selamat membela rabbit ^_^

Cik Kay Jue said...

rabbit tak boleh mandi ea? ckj baru tau... wah caliph ada rabbit..... jaga elok2 tau.. nanti mati kesian dia.. :P

caliph shuriken said...

naurah..
tu baru awk tgk sepasang, blom tgk satu rabbit farm, hikk...

caliph shuriken said...

ayut..
bru jaa bela sepasang rabbit ni ^^
meh umah klau nk pgang.. insyaAllah, kami akan jaga leklok..
arigatou awk utk ktinggg tu, hikk...

caliph shuriken said...

cendol..
aisey, klau jtuh dlm tu mmg patut bg mandi laa, huh..
yup, ada jenis sayuran kita x bole bg makan.. sbb kenalan ada pesan walaupun dh bsuh sayuran tu tapi still ada kesan racun, maybe diorg sembur wktu tanam dulu..
arigatou, kami akan bela leklok ^^

caliph shuriken said...

cKj..
yup, jgn bg mandi sbb rabbit x tahan sejuk..
insyaAllah, kami jaga leklok ^^

Sop Nama Saya said...

x pernah bela rabit..
teringin nak bela tp x sesuai rumah jenis x der tanah nih.. hehehe

Nora Karim said...

comeinya rabbit tu... saya xberani nak bela haiwan... tapi rasa seronok bila tgk org lain bela...

caliph shuriken said...

sy bela letak dlm sangkar jaa sbb kt luar umah x brapa nk sesuai, huh...

caliph shuriken said...

kakak..
klau ada rabbit farm lagi seronok bela byk2 ^^

Nurlyla said...

konnichiwa minasan..

caliph shuriken said...

ohayou ^^

♥ sitifarhana ♥ said...

makcik sy ad bela rabbit..pehh, dah beranak pinak skrg..hehe

ammboi said...

fuh.. siap bela rabbit tu.. :)

Radsmil said...

aq lagi suka kucing... senang sikit mau jaga bro.. hehehe.. xD..rabbit nie ehemm harga pun cantik.. tu masalah dia.. ^^

Errah said...

comelnya..2 3 thn lepas errah de bela gak tp syg dia hilang time bnjir..

taqiy said...

haha comel. pernah bela dulu. tpi 2 kali bela 2 kali mati :( tknk dh bela. skg bela sugar glider ngn kucen jeee.

Azmi Khan said...

comel la rabbit tu....
jiran ade bela rabbit ari2 masuh umah mencekik....

nasir hamzah said...

salam chalip. Nh tak penah bela pun sb tak sempat hehe. tp anak sdara ada bela yg jenis bulu kembang tuh.. dia beli sepasang warna hitam putih..

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Caliph..kita tak nak panggil rabbit,arnab, usagi semua tu..kita mau panggil Snow Shuriken dan Kamen Oreo.

Amacam?? Perghhh.. Masked Rider pun larik laju2 dgr nama mcam ni, kan? kan?

Otromen pe tah lagi..mesti pengsan, hahahahah.

Merapu sudah.. hehehe.

#Caliph..Salam Ramadhan yep.. selamat berpuasa buat caliph skuarga.. moga Ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnya.. insyaAllah.. :)

chot ok..! said...

alalal comelnya..hee

Edy Fee said...

shumel..lg comel kalau tengok dia kat taman hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Comelnye Rabbit..
Tak pernah bela Rabbit lagi..skrg ni bela kucing jer.. ^^

azie namico said...

azie takut binatang mcm mana nak bela ! tapi nampak mereka mcm geram jer nak pegang...aishh !

tapi kawan azie ader bela dia bagi makan sayur sawi sampai sekarang hidup dan gemuk...kekeke..

caliph shuriken said...

siti..
wahh, msti best kn sbb dh ada byk rabbit ^^

caliph shuriken said...

amm..
yup, bru jaa bela sepasang rabbit ni ^^

caliph shuriken said...

rads..
klau kucing kt blkg umah sy dh berlambak, hukk...

caliph shuriken said...

errah..
oic, klau ada rezki nti try laa bela lagi...

caliph shuriken said...

taqiy..
owh, cmtu ka.. hmm, sugar glider pun kiut kn ^^

caliph shuriken said...

azmi..
yup, rabbit mmg jenis kuat makan, hikk...

caliph shuriken said...

nasir..
wslm.. owh, diorg bela jenis teddy bear kot ^^

caliph shuriken said...

lana..
wslm.. kreatif nama2 awk bg tu, hikk..

salam ramadhan & selamat berpuasa jgak utk lana sekeluarga.. insyaAllah ^^

caliph shuriken said...

chot..
yup, mmg kiut ^^

caliph shuriken said...

edy..
klau tgk kt rabbit farm lg best kn, hikk...

caliph shuriken said...

kak lily..
owh, nanti try laa bela rabbit plak ^^

caliph shuriken said...

azie..
ingat awk berani dgn rabbit, hikk.. yup, mmg best klau dpt bela leklok ^^

paripariputih said...

Poscard PUASA ko ditag http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/sila-carik-gambau-memasing-p.html

caliph shuriken said...

arigatou kak peri2.. dh singgah tgk tadi ^^

Pondok Usang said...

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa sahabat... =)

caliph shuriken said...

salam ramadhan & selamat berpuasa jgak ^^

shida'R said...

mmg kiut la liphh nk bela satu heheee ^_^

caliph shuriken said...

kena bela sepasang laa shida ^^

.::: Princess MOMOY :::. said...

seriussssss kiut <3
akhirnya berjaya juga beli yer

caliph shuriken said...

yup, dh lama plan nk beli ^^

zana said...

sukanya rabbit...:)

caliph shuriken said...

ada bela jgak ka? ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...