Tuesday, September 4, 2012

60 simple mimple dimple


assalamualaikum
konnichiwa minna san

dh lama x publish en3 sharing is caring
memandangkan ada yg request sy rajinkan jari jemari menaip
actually, mood tengah malas sebab tu dok layan blogwalking jaa, huh..

lana, en3 ni khas seperti yg awk request aritu
sy sedia satu link vc tutorial sebagai rujukan..


salah satu pic format gif yg pnah sy create..

baru2 ni sy terjumpa satu tutorial yg sesuai
sblom ni direct jumpa tutorial yg susah nk folo step diorg ajar..

paling best sy x perlu nk download & install new software
guna jaa software yg sedia ada kt lappy :)

sy plan nk guna photoshop tapi option save x sama macam dalam vc tutorial
so, terpaksa sy guna imageready utk save pic format gif ni..

korang dh x sabar nk tau cmner caranya kn?
siyes tutorial ni simple mimple dimple, hikk..
sila view kt sini

based on vc tutorial:

00:16 create new document, set saiz sama macam pic yg korang simpan kt folder
00:50 open file, pilih pic yg korang simpan kt folder tu
01:20 klik menu window, pilih animation
01:48 drag semua pic korang ke new document yg create awal2 tadi
02:54 kt box animation, klik sudut paling kanan box pilih make frames from layers
03:08 dh x perlu kotak kosong tu, klik delete
03:20 klik play utk test speed, klik stop utk edit speed
03:32 klik bawah setiap pic utk edit speed sampai puas ati, klik play
03:52 klik menu file, pilih save optimized, done..

korang folo step elok2 confirm jadi
sblom tu pastikan semua pic sama saiz, senang citer
klau x nanti jenuh korang adjust pic tu wktu sesi drag..

sekian, gud luck :)


p/s: arigatou kak mia bg sy banner format gif dulu..
walaupun dh reti create sendiri sy tetap hargai pemberian tu :)
 

60 shuriken:

Mia Liana said...

wahhhh bagusnya. pandai caliph buat. sama2. kak mia cuma buat banner yang simple untuk caliph. huhuhu

miz ruha said...

waa..
bleh try ni.. :)
thanks..

Tinta Lana said...

Salam.

Awak2..nama saya kah itu? *buat2 tanye,hahahaha*

Oh..terangguk2 sy dibuatnya..hurm,boleh sy tanya tak?

Saya tak brpa paham yg ini:

"Saya plan nak guna photoshop.............,terpaksa saya guna imageready utk save pic format gif ni"

Saya sedikit blur kat situ (-_-)

caliph shuriken said...

kak mia..
alhamdulillah, sbb sy dh jumpa tutorial yg simple ^^
arigatou utk banner aritu, hikk...

caliph shuriken said...

miz ruha..
try laa, klau x paham bole tanya sy nanti ^^

caliph shuriken said...

lana..
wslm.. yer laa nama awk kn, hikk..

owh, mula2 tu sy guna photoshop.. x prasan plak tutorial ni guna imageready.. bila nk save option x sama, trus sy tukar guna imageready ^^

azie namico said...

yeeehaaaa ! memang terbaik lah , nanti azie nak try praktis mcm mana...bagus2...thanks sharing !

leakedknowledge said...

buat pic gif?? rasa2nya photoscape pon ada function gif..rasanya lg simple kot...ker tute kt youtube tu gne softwyg lagi advance mcm photoshop??

caliph shuriken said...

azie..
try laa.. no problemo ^^

shidaR said...

nice sharing hehee..actly bkn sng tau nk buat tutorial untuk bg smua org phm jd dsbbkan klbhan ssorg tu bbeza jd..tutorial bt bnde yg sma blh dbt dgn pelbagai cara..ikut masing2 punya..minat nk blja..mna yg dia ikut tutor yg dia bt bjaya kire org yg bt tutor tu tbaiklah hehee :)

eh bbelit shida ckp nih ^_^

caliph shuriken said...

bro..
ntah laa, sy x tau pasal photoscape, lagi pun sy fokus nk guna software sedia ada kt dlm lappy.. tutorial ni guna imageready, huh...

leakedknowledge said...

kalau yg photoscape tu, cara mudah die cntum2 gambar2 yg nk djadikan gif..lepas tu tmbah la apa2 efek yg perlu e.g selang masa pic antara pic utk membuat motion tu..

caliph shuriken said...

shida..
yup, agak susah nk wt tutorial bg semua org paham.. lagi pun sy x suka taip ayat panjang2, huh..
sy pilih vc tutorial ni sbb org tu ckp x merapu, direct explain bg org mudah paham.. senang nk fokus kn ^^

caliph shuriken said...

bro..
sy dh x ingat knapa x suka photoscape dulu tu.. kebetulan plak jumpa vc tutorial yg simple ni, mudah paham plak tu ^^

Cik Yaya said...

wuuuuu..nak cube wt jgk nti! heeee ^,^

khairul said...

kreatif juga kwn aku ni ...

Tinta Lana said...

oh..jadi, masa install potocop ada skali dgn imageready? knapa saya punya tade,huhuuhu.

Takpalah,nanti sy tgk balik. Sy punye potocop ni pun, adik sy bgi installernya..tak pasan plak imageready tu.

Sebenarnya, banyak je cara kan nak buat benda ni..saya cuba cara awk plak kali ni ^_^

ayut said...

wah..caliph sharing la..caring yer..ahaks!lom ada masa dan mood yg baik utk mencuba sesuatu yg baru ni..nnt2 tgk blik la.. ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam lebaran..maaf zahir batin.nice sharing

tirahzairi said...

nice sharing...nak try gak bila ada msa nnt :)

Aida Omar said...

wa! ilmu baru nie.. sebab biasa aida guna photoscape je.. jeng2 nak try jugak la.. tq caliph ^^

Nira said...

hehe nak try wat gak laa....tp sy ssh skit nk phm..kna tgk bpluh2 kali bru bleh wat ngee =)

Melati Qistyna's Mummy said...

Akak xnk komen psl n3, boley... :D

Nk ucap slmt hr raya maaf zahir batin buat caliph sekuarga...

caliph shuriken said...

yaya..
try laa nanti.. gud luck ^^

caliph shuriken said...

khairul..
design simple2 sy reti laa, hikk...

caliph shuriken said...

lana..
yup, slalu ada option wktu install photoshop, bole install skali atau skip imageready tu.. klau x silap dulu sy install full version, huh..

mmg byk cara tapi tutorial ni mudah utk sy folo.. try laa, apa2 x paham nanti tnya sy ^^

Puteri Kasih said...

nampak simple..boleh cuba ni :)

Fiza Suhaimi said...

pandai gila caliph buat pic format gif tu. serious fiza ni lagi buta it daripada caliph. mana la nak reti buat semua tu. heheh tapi fiza tgok tutorial tu macam senang plak.. :D

Nisa Greennnpanda said...

adeh... sy mmg xreti aa nk bnde2 nie.. "-_-

caliph shuriken said...

ayut..
yup, dh lama x sharing is caring ni, hikk.. xpe try laa nanti, x paham mana2 part tnya sy ^^

caliph shuriken said...

kak LM..
salam aidilfitri, mohon maaf jgak ^^

Cik Nur said...

boleh cuba nanti..terima kaseh atas info.. :)

caliph shuriken said...

tirah..
no problemo ^^

caliph shuriken said...

aida..
oic, try laa.. klau x paham nanti tnya sy ^^

caliph shuriken said...

nira..
awk try laa, klau x paham mana2 part nanti tnya sy ^^

caliph shuriken said...

kak abby..
apa2 pun bole, kak ^^
salam aidilfitri utk kak sekeluarga, mohon maaf jgak...

caliph shuriken said...

puteri..
try laa, hikk...

caliph shuriken said...

fiza..
sy biasa2 jaa, agak lama jgak cari tutorial yg simple cmtu, huh..
awk try laa blajar ikut tutorial tu, klau x paham nanti tnya sy ^^

caliph shuriken said...

nisa..
try laa blajar step by step ^^

caliph shuriken said...

cik nur..
no problemo ^^

Sop Nama Saya said...

nice sharing bro

Eca Dwinky Asha said...

xsusah sgt pun kan?.hehehe

caliph shuriken said...

sop..
no problemo ^^

caliph shuriken said...

eca..
yup, mudah paham kn ^^

DAIRI FARISHA said...

Selamat berkenalan. Saya datang dari segmen yang sama. Dah follow awak..jom la follow saya pula ->>http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2012/09/bloglist-hasrulhassancom-200-blog.html

azizah :) said...

hebatnya caliph! leh try ni..

caliph shuriken said...

farisha..
salam kenal jgak.. arigatou sudi singgah sini ^^
insyaAllah, nanti sy singgah...

caliph shuriken said...

jijah..
try laa, klau x paham nanti tnya sy ^^

amir aizat said...

ohh good, bole try cube,hehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

nak cuba tapi masa tiada
huhu...
thx dear caliph share tutorial ni
ada masa, boleh cuba2 buat

Koding said...

Aku tumpang gembira kengkawan dpt fulus...

caliph shuriken said...

aizat..
try laa, bro ^^

caliph shuriken said...

momoy..
yer laa awk kn bz dgn keje.. no problemo ^^

caliph shuriken said...

koding..
arigatou ^^

Ain Najwa said...

Tutorial niy nk bg header kelip2 ey..??..ker mcmner..??..slow.com sekejap sy niy..hehehe...

caliph shuriken said...

actually, ni tutorial utk create pic format gif *pic versi animated..
x kisah laa utk header, banner atau keperluan lain ^^

|shuhadaothman|TM said...

wah, shu sllu gne photoscape je. tp nk wt utk header x jadi gne software tu. Terima kasih ats tunjuk ajar cikgu ^^

caliph shuriken said...

oic, aritu sy guna photoshop pun x jadi bila save.. bila tukar guna imageready ikut tutorial bru ok.. no problemo, shu ^^

McNa said...

dari segmen yang sama
sambil2 tu
jom join JOM SINGGAH GIVEAWAY
http://www.jomsinggah.com/2012/09/4th-jom-singgah-anniversary-giveaway.html

caliph shuriken said...

arigatou sudi singgah sini, mcNa ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...