Monday, November 12, 2012

65 5 tips asas blogwalking


assalamualaikum
konnichiwa minna san

apa yg best dgn blogwalking?
bila blogwalking kita dapat kenal kenalan baru, tambah ilmu berkaitan blog,
up trafik blog, kongsi ilmu sesama blogger & tambah follower *ada yg tertinggal x?

so, skrg korang dh nampak kelebihan blogwalking kn
ia mudah tapi kena korban masa sikit laa..



secara ringkas, sy kongsi 5 tips asas blogwalking yg positif..

jangan set link tambahan di url blog korang bila tinggal jejak kt shoutbox
*contoh link tambahan: adf.ly.6092.blogsaya.com
xmo klik link cmni nanti kuar mcm2 popup baru nk nampak rupa blog tu, erkk..

sila check url blog korang kt shoutbox tuan umah sblom blogwalking ke blog lain
*kadang2 x dapat nk balas jejak sebab link korang ada silap taip sikit..

jangan sorok shoutbox korang kecuali memang xde pasang
*jenuh rayau2 cari x jumpa jgak..

jangan spam shoutbox tuan umah dgn link iklan
*kerap jgak sy dapat link iklan nickname retis, erkk..
pikir logik laa retis mana ada masa blogwalking ajak layan klik2 kn..

jangan pomot tajuk entry yg xde kaitan dgn entry
*contoh tajuk entry: kuda unicorn kt zoo negara
bila singgah baca entry tu yg ada cuma pic kuda pokemon, huh..


p/s: sempat edit sikit kt tab menu & sidebar blog :)

65 shuriken:

aiNa yaZiD said...

thumbs up~! ^^ nice sharing..

setuju smuanya. nak2 lagi tentang spam shoutbox dgn link iklan. grrr paling x suka. huhuhu

azie namico said...

Salam caliph....hahaha tinggalkan url kat shoutbox...kekadang dah lama x singgah kene taip manual...bila taip confirm laju...confident terus bla...bila tuan blog tanya balik...baru pasan...klu x selamanya salah...

selalu gak azie mcm nie...fuhhh !lepas nie..kene berhati2..

shaiful zaidi said...

salam.tq.nice info.

Arjuna Silvera said...

nice tips..terima kasih

Arjuna Silvera said...

hajimemaste!

thomas said...

nice tips,kadang2 ada yg tak ada chatbox tapi nak chatting.

caliph shuriken said...

aina..
no problemo ^^
klau berlaku spam cmtu, bole apply fungsi block kt cbox, huh...

caliph shuriken said...

azie..
wslm.. yup, sesekali kena check.. kadang2 fungsi auto complete bole apply kt ruangan url cbox tu ^^

klau blog tu kita biasa singgah bole jaa bgtau, hikk...

abah khalisha said...

Thanks for the tips

miz ruha said...

selalu aje nama retis tu muncul.. tapi tak klik pun... sangatlah mustahil retis nak buat macam tu...

s h a said...

nice tips.sy pon ske blogwalking sebab dapat tambah kenalan.besh dapat berkomunikasi walaupun x penah jmp kn.setuju, memang kena korban mase cket.tp worth it. :)

Mia Liana said...

betul tu caliph... setuju sangat2...

KorN said...

koda unicorn kat zoo negara? hahaha... ntah 2 kuda kepang jer ade kot..
btw, stuju sgt dgn 5 tips ni.. kadang2 nak cari shoutbox pon amik masa kan..

the malay male said...

nice sharing dari otak blog

Wanzi said...

setuju tu bro... sekarang blog saya pun dah byk terima link spam....

PILOT LOVER said...

nice entry btw.. benci giler org letak link iklan dlm shoutbox... menyirap je..huhu

Cik Nur said...

bagus tips ni, dan link di shout box tu mmg selalu tersilap.. kadang mmg susah nak jejak balikkan.. :)

syiela said...

setuju.. sangat tak suka dengan spam kat shoutbox

~ cik matahari ~ said...

betul2.. blogwlking best. cm kena korban msa sket lah :) hehe.

#tak suke retiss celop shout kt blog >.<

chot ok..! said...

Nice sharing..Yg tak boleh blaa pasal kuda unicon tu.kdng nama entry gempak,tp crte tak de kena mengena.. *Anda terkena bang bang bom..choii..haha


Jom terjah kalau sudi ..TQ :
http://chot91.blogspot.com/2012/11/travel-to-singaporeuniversal-studio.html

Kasih Salina said...

salam..betol tu caliph..akak setuju..tinggal jejak tp url tak betol, camne tu kan..

tirahzairi said...

nice sharing caliph...lagi satu word verification...hihi...kdg2 xpaham...kena la refresh yg lain...

ps: kalo tirah ada salah kasi link pape harap maaf dan tegur lah yer...jgn segan2 nk tegur...hihi

Puteri Kasih said...

tips yang berguna. Masih ramai yang suka spam link..grrr. Ada juga yg shout jom ke blog saya..tapi terus gi fanpage fb..hukk

krole said...

thanks for the tips kamen raider caliph...but sal shoutbox tu..hihihi krole suke sorok~tp sorok pon mmg krole dah label spuya org nmpk~

Cik Yaya said...

hehe..nice sharing en.caliph..

-senyum sorng2 bile bace..;p-

thomas said...

thanks for the tips

Hnahdy said...

kuda pokemon? hahaha ada sesetngah link blog dia kuar web lambang lebah. benda pa la tu..

caliph shuriken said...

shaiful..
wslm.. arigatou sudi singgah sini awal pagi ^^

caliph shuriken said...

arjuna..
no problemo, bro ^^

caliph shuriken said...

thomas..
owh, ada jgak cmtu, huh...

caliph shuriken said...

abah khalisha..
tips simple2 jaa ni ^^

caliph shuriken said...

ruha..
yup, mmg impossible kn, hukk...

caliph shuriken said...

sha..
yup, byk kelebihan blogwalking ni.. paling best bole baca mcm2 entry ^^

caliph shuriken said...

kak mia..
arigatou sudi singgah sini ^^

caliph shuriken said...

korn..
sbb pnah terkena dgn entry lebih kurang cmtu, erkk..
yup, paling elok letak kt tempat yg mudah org nampak ^^

caliph shuriken said...

delarocha..
kongsi tips simple2 jaa ni, hikk...

caliph shuriken said...

wanzi..
klau cmtu better apply option block / ban link spam tu kt cbox...

caliph shuriken said...

naz..
owh, klau letak kerap sgt mmg ramai org x suka kn, huh...

caliph shuriken said...

nur..
yup, klau biasa singgah kita bole usaha jejak balik.. tapi yg blom pnah singgah, agak susah kita nk trace, tambah2 kt profile pun xde link blog, erkk...

caliph shuriken said...

kak syiela..
yup, ramai x suka dgn spam ni...

caliph shuriken said...

cik matahari..
yup, perlu korban masa ^^
suka2 diorg jadi retis celop kn, erkk...

caliph shuriken said...

chot..
no problemo ^^
owh, tajuk kuda unicorn.. tu baru satu contoh, hukk..
insyaAllah, nanti sy singgah...

caliph shuriken said...

kakak..
wslm.. kdg2 x dapat nk trace url blog diorg kn...

caliph shuriken said...

tirah..
yup, ramai yg stress dgn word veri.. klau x btul selagi tu laa refresh, erkk..

insyaAllah, selagi sy bole trace.. no problemo ^^

caliph shuriken said...

puteri..
tu laa, lagi serabut klau kerap sgt spam kn...

caliph shuriken said...

krole..
no problemo, bro ^^
tapi klau sorok ada letak label jelas still kira ok, bole lagi nk cari, huh...

Muttallif said...

Betul semua bro. Kadang2 ada yang suka letak link tambahan yang mengarut sangat.

Ada juga yang letak chatbox/sgout box - pendek sangat. Sampai apa yang kita tulis pun tak namapak. Jadi apa gunanya shoutbox kalau dah tak nampak?

caliph shuriken said...

yaya..
senyum mesti sbb kuda unicorn kn, hikk...

caliph shuriken said...

thomas..
no problemo, bro ^^

caliph shuriken said...

hana..
tu laa, lain tajuk lain citer, hikk..
klau x silap yg tu link adf.ly

caliph shuriken said...

taliff..
sy pun x pasti knapa susah2 nk set link tambahan cmtu utk url blog diorg..
yup, klau letak pendek sgt pun susah jgak.. harap2 diorg bole ubah kpd saiz yg lebih sesuai kn ^^

Tinta Lana said...

Assalammualaikum awk :)

Eh..apa kegunaan picture lam entry kali ni? header baru ke awk?hik3.

5 tips asas blogwalking yg positif - saya suka ayat ni.. ada perkataan positif kat situ. Secara tak langsung, leh latih blogger2 baru tuk lebih beretika bila berblog..juga mengingatkan org yg dah lama.

Saya tmbh skit manfaat bw, mengeratkan hubungan sesama blogger. Mcm kita..cewaah,hahaha. Ye la..awl2 kenal, mcm tergagap gugup kan, bila dah lama kenal, haa..awk pn tau sndiri kan :)

Tips awk..semua bagus :) Boleh buat versi kedua plak :) tambah lagi 5 ke. hehehe. Sebb awk msti bnyk pnglmn bw.. ^_^

Fizah Ibrahim said...

Sy dah takde shoutbox caliph, hihi sbb tu makin kurang orang ziarah2 BW nih. Diri sdiri pon lama gile dah x berbw.. Time ada masa je hihi.. nway, nice tips =)

CIK TOM said...

tips yg bagus..
blog ciktom dh lama xpki shoutbox..
sbb byk spam..

IntaNBerliaN said...

a'aa dkt kotak jerit akak tu pun, byk link yg jenis iklan...

shiyda said...

haha , betul2 ! setuju :)yg shoutbox tersorok tu pn mcm nyampah , penat carik , last2 lantak pi la kt situ . tak kuasa nk carik lagi . :P

shidaR said...

nice liph :)
perkongsian yg bguna :)

caliph shuriken said...

lana..
wslm, awk.. owh, pic tu saja suka2 letak, huh..

sy jenuh pikir nk letak ayat yg sesuai aritu.. yup, btul tu.. mmg mampu eratkan hubungan sesama blogger kn ^^

klau x bz bole laa sy publish part II plak nanti, hikk...

caliph shuriken said...

sakura hime..
aisey, awk dh remove shoutbox ek.. xpe, nanti x bz sy singgah2 mcm biasa ^^
yer laa kn skrg awk smkin bz.. owh, tips biasa2 jaa ni ^^

Azhafizah Md Nor said...

Thanks you..kdg2 kemudahan shoutbox disalahgunakan.=_="

caliph shuriken said...

cik tom..
oic, diorg mmg suka pilih blog tertentu utk spam kn, huh...

caliph shuriken said...

kak ina..
aisey, msti x best tgk shoutbox kita byk spam cmtu kn...

caliph shuriken said...

shiyda..
sy rasa diorg patut letak label yg sesuai kt shoutbox tu.. nanti senang kita nk cari kn, hikk...

caliph shuriken said...

shida..
no problemo ^^

caliph shuriken said...

fiza..
yup, kerap berlaku cmtu, huh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...