Thursday, November 8, 2012

60 keistimewaan surah al-fatihah


assalamualaikum
konnichiwa minna san

sy nk kongsi sesuatu yg istimewa mengenai surah al-fatihah
klau ramai yg dh tahu mengenai perkara ni
anggap saja citer ni refresh ilmu..


sy ada al-quran saiz tapak tangan
ada ketika sy belek surah2 tertentu
tapi sy terperasan sesuatu yg istimewa kt surah al-fatihah
cuba korang tengok kt ayat pertama surah ni
nampak x apa yg
istimewa kt situ?

cuba compare dengan ayat pertama surah2 kt bawah ni
nampak x perbezaannya?




based on ilmu sy yg x seberapa ni
kita sedia maklum, membaca al-fatihah merupakan salah satu rukun solat
tapi imagin klau kita terlupa baca ayat pertama tu
mesti x sempurna solat kita kn..

sy x mahir nk citer lebih mendalam
yg pasti surah al-fatihah merupakan surah paling istimewa dalam al-quran..

banyak lagi keistimewaan lain yg ada pada surah al-fatihah
sama2 kita amalkan bacaan surah ni setiap hari
pesanan utk diri sendiri & semua.. sharing is caring :)


p/s: alhamdulillah, lulus exam level 1
semoga dipermudahkan urusan lulus level 2 jgak.. aamiin...

60 shuriken:

hainom OKje said...

Sori le ..tak perasan ...apa eh...antara 'kul' dan 'alhamdu' ke?

Nurul Izzah Razaman said...

Ehem tak dapat tangkap sangat, tapi yang saya tau specialnya surah Al-Fatihah ni sebab surah seperti summary atau rangkuman ringkas bagi keseluruhan isi Al-Quran.

Kedua, kita selalu akan mulakan kerja atau apa-apa bacaan dengan membaca ayat pertama surah ni :)

Wallahua'lam.

azie namico said...

Nice !sharing is caring...

selamat pagi caliph !

tirahzairi said...

sejuk hati...hihi

caliph shuriken said...

hainom..
sila fokus kt ayat pertama surah al-fatihah & compare dgn ayat pertama surah2 lain.. pasti nampak beza yg ketara ^^

caliph shuriken said...

izzah..
yup, hint sy bg mmg related ayat pertama surah al-fatihah & seterusnya sila compare dgn ayat pertama surah2 lain ^^

caliph shuriken said...

azie..
munink.. yup, sharing is caring ^^

caliph shuriken said...

tirah..
bgus laa cmtu, hikk...

shaiful zaidi said...

salam...tq refresh minda.

Cik Nur said...

nur macam nampak perbezaan pada ayat Bismillah tu..

Ada satu tanda pada ayat itu..

betul ke apa yg nur nampak..? tanda apa ya tu..

tak pernah nampak sebelum ni..

shiyda said...

btol tu . salah satu keistimewaannya ialah Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang." :)

Secrets of A Teenage Girl said...

o0, aahlah.. baru perasan... mmg istimewa sgt surah al fatihah ni. bila kita kaji setiap surah tu, pasti ada kisahnya yg tersendiri.. nice sharing caliph ;)

zila manaf said...

mcm dh komen tp hilangkah

caliph shuriken said...

shaiful..
wslm.. arigatou sudi singgah sini ^^

caliph shuriken said...

nur..
btul laa, ayat pertama surah al-fatihah bermula dgn bismillah compare dgn ayat pertama surah2 lain ^^

caliph shuriken said...

shiyda..
sbagai penawar kpd penyakit.. insyaAllah ^^

caliph shuriken said...

lyana..
yup, selamat beramal.. no problemo ^^

caliph shuriken said...

zila..
sy dh check.. cuma ni saja comment awk kt entry ni, huh...

krole said...

thanks kamen raider caliph...krole akn ngat smpai bila2~

Cik Yaya said...

xlengkap n xsah solat ssorng tu tnpa membaca Surah Al-Fatihah ni..
walaupon da taw,tp sskali refresh mmg baik..tq for remind..en.caliph ^_^

Tinta Lana said...

Assalammualaikum awk :)

Awak..saya tak pasti..

Tapi ayat pertama Al-Fatihah dimulai dengan menyebut Dengan Nama Allah..pastu ditambah dengan dua sifatNYA, Maha Pemurah dan Maha Penyayang..

Lau tak silap saya..surah lain takda..

Saya pun tak tahu ttg ni awk..nnti gi tau jawapan tu pd sya ek >_<

#urmm, jawapan pda persoalan awk kat msg fb tu..sy bagitau kemudian ya.. :) bila saya dah ready.. :)

caliph shuriken said...

krole..
no problemo, bro ^^

caliph shuriken said...

yaya..
yup, bacaan surah al-fatihah amat penting dlm solat.. selamat beramal ^^

caliph shuriken said...

lana..
wslm, awk.. btul laa, paling jelas ayat pertama surah al-fatihah bermula dgn bismillah.. klau compare dgn ayat pertama surah2 lain mmg ada beza..

ok, noted ^^

Hnahdy said...

melalui komen2 di atas telah menjawap persoalan hana :)

p/s : berapa banyak level?

Mia Liana said...

mia selalu amalkan al-fatihah ni masa nak exam, susah hati dan takut.

tahniah ya lulus level 1... kak mia doakan lulus untuk level 2 juga...

caliph shuriken said...

hana..
mudah utk awk, hikk..

harap2 cukup level 2 & trus lulus ^^

caliph shuriken said...

kak mia..
bgus laa cmtu.. lebih kerap amal, lebih bgus..

arigatou, harap cmtu laa.. aamiin ^^

Koding said...

Surah al-fatehah juga wajib dibaca dengan betul mengikut makhraj dan hukum-hukum tajwidnya ...

shameel Iskandar said...

sy belum dpt nmpak lagi perbezaannya. apapun surah al-fatihah(dan juga surah2 lain) mmg ada keistimewaanya.

Dlm mazhab syafie wajib baca surah al-fatihah ketika bersolat, tapi dlm sesetengah mazhab spt hambali, makmum x perlu baca surah al-fatihah apabila solat berjemaah yg jaharkan(dikuatkan suara oleh imam) spt solat maghrib, isyak dan subuh.

nasir hamzah said...

Memang banyak keistimewaan surah al fatihah ni..

pernah akak NH terbaca pada kitab lama jika sesat jalan cuba baca ''ih dinassiratol mustakim'' baca 3 kali insyaAllah kita di beri petujuk jalan yg betul..

Betulkan NH jika tersilap yer...

caliph shuriken said...

koding..
itu sebaik2nya.. nice sharing ^^

caliph shuriken said...

shameel..
btul tu, kita amal bdasarkan mazhab syafie.. nice sharing, bro ^^

caliph shuriken said...

NH..
yup, setiap ayat dalam surah al-fatihah ada kelebihan masing2.. semua berlaku dgn izinNya.. insyaAllah ^^

therosputih said...

singgah sini

jemput join giveaway saya

http://therosputih.blogspot.com/2012/10/special-giveaway-by-therosputih.html

s h a said...

surah al fatihah memang banyak keistimewaan.jom rajin2 bace al-quran.ade exam ape caliph?

Fizah Ibrahim said...

Betol2, banyak kelebihan surah al-fatihah nih. Pagi2 baca surah nih niat sedekahkan pada ma abah kita semua, insyaAllah.

Btw, congrats lulus, semoga dipermudahkan utk next level ^^

aiN NaJwa said...

Terima kasih Caliph Sharing..!!..mari kita sama2 amalkan key......

caliph shuriken said...

ros..
arigatou sudi singgah sini.. insyaAllah, nanti sy singgah ^^

caliph shuriken said...

sha..
selamat beramal ^^
owh, ni exam keje...

caliph shuriken said...

sakura hime..
yup, byk kelebihannya.. insyaAllah..

arigatou, awk.. aamiin ^^

caliph shuriken said...

ain..
no problemo.. selamat beramal ^^

khairul said...

beruntunglah kan kita umat Islam

.::: Princess MOMOY :::. said...

start apa-apa meeting kami di sini baca al-fatihah.
end meeting baca 2 shurah lain

Puteri Kasih said...

tahniah lulus exam level 1..semoga semuanya dipermudahkan :)

caliph shuriken said...

khairul..
yup, org yg tahu hargai pasti untung di sana nanti ^^

caliph shuriken said...

momoy..
bgus laa cmtu.. selamat beramal ^^

caliph shuriken said...

puteri..
arigatou ^^

CikZaitul said...

aku gemar baca al fatihah n ayat kursi..


btw, ape saje bacaan dari alquran itu lagi bagus dari bacaan ape saje kat dunia..

itu aku pernah terbaca lah..

caliph shuriken said...

dlm al-quran, setiap surah ada kelebihan tersendiri.. selamat beramal ^^

Sop Nama Saya said...

nice sharing...
seperti semua tahu :) jom amalkan

caliph shuriken said...

no problemo, bro.. insyaAllah ^^

miz ruha said...

mari beramal...

gud luck untuk level 2... ^_^ amin.

caliph shuriken said...

arigatou singgah sini, ruha..

arigatou utk aamiin ^^

IntaNBerliaN said...

a'aa dalam al fatihah.. bermula dgn ayat bismillah...

*tahniah yer sbb lulus :-)

Kasih Salina said...

betol tu surah al-fatihah byk kelebihamnnya..

shidaR said...

nice sharing liph :)

caliph shuriken said...

kak ina..
yup, btul tu..

arigatou utk wish ^^

caliph shuriken said...

kak salina..
mmg byk kelebihannya kn ^^

caliph shuriken said...

shida..
arigatou sudi singgah sini walau pun tgh bz ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...