Sunday, April 10, 2011

42 cara kesan laman web palsu


assalamualaikum
konnichiwa minna san

korang pnah dpt emel palsu cmni x?
sy krap dpt smpai penuh folder spam..
tapi kali ni sy nk tunjuk korang satu contoh..

contoh emel palsu

skali tgk nmpak mcm real drp pihak bank..
klau korang kurang mahir dgn perkara cmni..
sy nk kongsi simple tips cara nk elak drp kena tipu..



utk kes ni korang fokus kt link CLICK HERE tu..
mula2 lalu cursor kt atas link tu, korang akan dpt view URL..

contoh URL jaat kes ni.. babap laju2 sender ni baru tau..

so sila compare dgn real URL bank yg kita biasa login..
klau ntah apa2 URL yg kuar bmakna emel ni palsu..
x pihak bank yg send ok..

klau klik link & x check betul2 abis ar..
nanti ntah apa2 jadi kt a/c bank korang klau update info kt link tu..

klau korang klik jgak link tu & msuk kt web palsu 
yg nmpak mcm real web bank yg biasa korang msuk..
x digalakkan trus login, update info & request TAC..



cara terbaik sila taip URL bank tu sendiri..
pastu login mcm biasa.. cmni lebih selamat..

utk kes ni, sy bg real URL maybank

klau login yg real ni, dia akan btukar jadi https://
ni bmakna web dlm secure mode.. 
selamat utk lakukan transaksi..
sekian tips utk kali ni ;)



p/s: sy pnah keje wt web dulu..
so jgn mekap web bank palsu
cntik2 bg nmpak mcm real
pastu create guna files php.. mmg sy bole detect, hikk...
x gitu team OS?

42 shuriken:

Mia Liana said...

biasalah di zaman IT ni semuanya macam2 cara.

lebih elok jangan buka link tu.. sebabnya ini lah cara diorang nak curi login dan password bank kita tanpa disedari. kadang2 tu interface login lebih kurang sama dengan bank yang betul. Tapi selalunya URL dan interface ada beza sedikit. Kes seperti ini dipanggil phishing.

Amat bahaya untuk mereka yang bukan celik IT. Oleh itu, apa salahnya taip sendiri URL bank dan login seperti biasa. Jangan percaya pada emel.

caliph shuriken said...

btul tu kak mia.. kes ni diorg panggey phishing.. lagi pun skrg ni dh ramai terkena penipuan cara cmni...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tak suka benda2 palsu ni............huhu.jgn la menyusahkan org dgn benda2 palsu ni.moga kita sentiasa berhati2 sbb maklumat peribadi kita akan cuba dicerobohi oleh mereka

caliph shuriken said...

sy mmg x suka bnda2 cmni.. tambah plak yg nmpak mcm real tu...

nuriz said...

slm caliph,
sy tak penah dpt lg camtu, cuma pnh dpt surat yang menang loteri dari oversea hehehe lawak le pulak, bila le sy main loteri ek

caliph shuriken said...

wslm nuriz..
sy dh pnah dpt mcm2 tmasuk emel loteri oversea tu.. ada lg emel harta pusaka dr negara luar laa.. ntah apa2 diorg ni, hukk...

Ayie said...

banyak kali dapat, tapi tak pernah peduli.. *pehal la mangkuk hayun tuh suka sgt buat jahat..?? haishh..

moh le kite menyemak kat entry teman ni haa...
Hoit Bank Islam
Arghhh.. Bapak segan
Teksi Mitsubishi Evo

caliph shuriken said...

diorg random send emel2 cmni, huh...

sop said...

selalu juga dapat tp selalu tekan butang report SPAM.. so selepas tu, dia terus masuk ke foleder SPAM :)

KinosKoko said...

teknologi skang..macam2..menakutkan pun ada gak..

caliph shuriken said...

yup, semua emel2 cmni mmg awal2 dh msuk folder spam sy :p

caliph shuriken said...

nana..
bila teknologi & ilmu yg disalahguna mcm2 pkara x elok blaku...

Pendekar Berkuda said...

hamba tak pernah pakai online banking so tak tau camne... hahah...

info yang sangat berguna ni pada yangt belum tahu... ehehehe...

.::: Princess MOMOY :::. said...

terima kasih info dear
hati-hati waktu buat online transit

aReTikZ said...

Selalu sangat dapat juga.. akaun public lagi tu.. msalahnya.. aku xda akaun public.. hehe..

Entri Lelatest
99 Hari Kisah Klasik Kita : Doa Malam Pertama

emieysandra said...

pehh bahaya ni..okey2..akan ingt pesanan ni. ;)

caliph shuriken said...

tuan pendekar..
sy wt en3 ni sbb dulu pnah ada kes pengguna kena tipu cara cmni.. klau dh update info kt web palsu & bg TAC abis ar a/c dia, huh...

caliph shuriken said...

dear..
arigatou singgah bca en3 ni ^^

caliph shuriken said...

aretikz..
tu laa pasal.. ntah apa2 diorg send kt emel kn, hukk...

caliph shuriken said...

emiey..
arigatou singgah bca ^^

ADfeez said...

mmg taktlah la skg nie byk gilerrrr spam.. kene hati2 :)

caliph shuriken said...

btul tu skrg mcm2 jenis spam msuk, huh...

Bulan said...

owh cm tue ek.eheee

caliph shuriken said...

yer cik mulaan, hukk...

mrs.sabri said...

rasanya x pernah lg dpt benda mcm tu..x tau la kot2 di masa akan dtg..

caliph shuriken said...

owh.. sy dh mcm2 jenis spam pnah dpt...

Wanzi said...

terima kasih info bro... lepas ni kena hati2 dah

caliph shuriken said...

no problemo bro.. sharing is caring...

alexa yussida said...

wahh mantaplah caliph..thnks ye sharing sini...risau bila bukk mybnk2u je..webb lain xkesa sgt..hehe:D

eRza farEeha said...

thx for the info caliph..:)

caliph shuriken said...

yuss..
skadar bkongsi ilmu ni.. emel yg sy dpt ni almost 100% real compare dgn emel2 sblom ni, hikk...

caliph shuriken said...

erza..
no problemo ^^

Pirate said...

fishing,...

Misz-sakura said...

OOoo, baru tau hehe, thx2 sharing! Eh caliph, byknya pengalaman keje, bagos betol. Sume penah try eyh?^^

caliph shuriken said...

no problemo.. yup, lebih kurang cmtu laa ^^

caliph shuriken said...

pirate.. klau x silap diorg panggey phishing...

saljihitam said...

fuyoo bahaye bahaye. kalau tak tau apa apa pasal IT memang senang lah kena tipu.

caliph shuriken said...

yup btul tu.. klau x silap pnah ada kes kna tipu cara cmni...

ïêmå å¢klê§ said...

nice info..
tp iema mmg xbk email y libatkn duit ni

caliph shuriken said...

arigatou.. oic cmtu, sy mcm2 emel spam dh msuk, hikk...

Harun Hassan said...

terima kasih...info yg patut semua org tahu... bagus...

caliph shuriken said...

no problemo.. arigatou sudi singgah bca en3 ni ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...