Tuesday, April 19, 2011

44 jangan tipu student


assalamualaikum
konnichiwa minna san

korang kenal sapa2 yg sambung study x?
baru2 ni ramai yg gi daftar.. smoga trus sukses..
study leklok demi mencapai cita2 korang ok :)



tapi sy x harap korang join satu ipts ni..
nti hancur plak cita2 korang..
xpe klau x terkena.. tapi kes yg terkena ni yg sakit ati..
to be honest, sila cari ipts lain..

sy & kwn2 dh meluat sgt nk sebut nama ipts ni *so jgn tnya ok*
kubu kuat dia kt jalan raja laut.. korang try google maps tgk..
kt tempat2 lain juz cawangan saja..

alhamdulillah ada antara kami yg grad & bekerja..
tapi ada jgak yg x grad disebabkan satu dua lecturer pangai x pro..
x bole student lebih ilmu drp dia trus kna ban..
dh jadi cmni amik exam brapa kali pun confirm fail!!

paling sakit ati wit ptptn student..
apa2 pun msuk kt a/c ipts ni dulu.. bila nk mintak tu yg leceh..
klau dh jadi refund sori laa diorg nk bg balik 
*klau bole xmo bg trus kt student*
kita mintak leklok serupa x mintak jaa.. ada jaa alasan diorg..
smpai dh grad byk tahun pun still x settle2 lagi!!

ada staf x brani tolong student walaupun tau apa yg berlaku..
pnah jgak lecturer yg resign sbb x puas ati apa ntah..
malas nk citer part ni sbb sy nk fokus problem refund student..

based on my exp bila nk berurusan hal ni..
dh jumpa staf.. mcm2 dalih diorg..
dh wt col.. x brani diorg jwb..
dh submit emel.. x nk reply plak..

sy pnah bgtau kt staf situ..
klau x nk settle cara baik
sy akan wt cara online cmni
diorg mcm x kisah jaa, ok fine..

skrg jgn salah student plak ok..
korang yg suka susahkan diri sendiri..
bole settle leklok.. xmo plak..
klau x silap last year student pnah wt mogok..
tu pun x bole pikir lagi?


pnah senior2 bgtau bkenaan aduan diorg..
aduan kna cantas awal2 sblom smpat submit..
x smpat plak nk tnya details..

iklan kerap kuar pomot mcm best..
tapi bila dh join jadi student
semua tu dh ckp x serupa bikin
janji lain tapi lain yg dpt
kami x kn lupa semua ni smpai bila2..

pomot fasiliti bertaraf international konon..
byk cntik.. salahguna wit student bole laa wt cmtu..
belanja juta2 utk semua ni bole..
tapi refund student xmo bagi balik..



kpd lecturer2 yg pnah mengajar kami..
arigatou atas ilmu yg dikongsi..
smoga trus sukses x kira di mana saja korang berada :)

kpd student2 yg still study kt ipts ni..
smoga korang sukses tanpa apa2 problem..
hrp2 x terkena mcm kami..

kesian kt student yg asal drp family yg susah..
sakit ati kuar wit bg ank sambung study tapi jadi cmni..
pasni sila abaikan booth ipts ni kt mana2 job fair ok..


cukup2 laa kami jaga nama baik ipts ni..
pihak diorg x peduli apa nk jadi kt kami pun..
yg penting skrg nk elak student yg bakal kna tipu..
itu saja niat publish en3 ni..


p/s: kpd owner ipts ni.. dh lupa ka?
makan sesuatu yg x milik kamu adalah haram..
megah dgn kejayaan cara cmni?
x takut dgn bala menanti?
smpai bila2 kami x halalkan semua ni...

44 shuriken:

alexa yussida said...

ishkk kejammnyee wat cmtu kat student..mmg haramla makan duet org sesuki hati..

caliph shuriken said...

kes ni dh lama tapi diorg mcm x serik2.. so bterusan smpai skrg...

Ustaz Love said...

Salam..

ada buat aduan kat tribunal tuntutan pengguna? mungkin masalah bleh selesai cepat.. fee pun rm5 je

caliph shuriken said...

wslm..
sy x pasti cmner nk settle kes ni sbb ramai student tkena kes refund cmni.. sbb dulu pnah senior2 nk wt aduan kt agensi tertentu kt putrajaya tapi kna cantas awal2.. dia dh letak org dia kt situ...

Misz-sakura said...

Hurm teroknya kan huhu.. Kak sy pon pernah kena sekali, tu sbb susah nk caya ipts2 sume nih, ish2 kesian kat yang miskin2 sume, dorang x pk pon huuu

Shida Radzuan said...

uishh ada juga macam ni yer..xsgka huhu..kne amik tindakan mcm ni xleh biar berleluasa liph!

marina anakcikbob said...

mak aiii.. cenggitu pulak?
cakap je la ipts apa..
kalo diorg xbuat salah, xkan takut kot..

caliph shuriken said...

sakura hime..
slalu cmtu laa.. pomot mcm best tapi bila dh jadi student ipts diorg semua aduan susah nk layan...

caliph shuriken said...

shida..
nk amik tindakan x semudah tu sbb kes setiap student x sama.. lagi pun diorg ada pasang org2 dia di agensi tertentu.. kita x tau sapa dia.. sblom smpat wt aduan, aduan kita tu bole senyap tiba2 mcm aduan senior2 tu...

caliph shuriken said...

marina..
klau prasan sy x pnah skali pun sebut nama ipts ni kt mana2 profile, en3 tmasuklah latest en3 ni sbb dh meluat sgt.. klau diorg x wt salah, x kn laa student suka2 ati wt mogok dpan ipts ni mcm last year.. hnya student & ex student yg tkena dgn ipts ni saja yg tau jln citer...

Mia Liana said...

uikkk!!! kes aniaya ni.. ipts mana tuh?

Ayie said...

mengadu la bro.. mane bole jadi mcm nih.. Kalau sorg dia ''curik'' rm100, kalau ada 1000 pelajar..?? gila kentang..

emieysandra said...

ermm..sedih tol ngan org yg wt cmni

eRza farEeha said...

thx 4 da info caliph..lega dpt msok upm da..hehe

NARDtheNERD said...

rasanya mmg most of the ipts duit ptptn akan masuk dalam account depa,
like segi pun mcm tu..
huhu.

saljihitam said...

wuaaa ni kes aniaya student dah ni. adehh.

caliph shuriken said...

kak mia..
mmg naya pun.. sy dh meluat sgt nk sebut nama ipts ni...

caliph shuriken said...

ayie..
x semudah tu.. dh usaha cara elok x jalan jgak.. lagi pun blog sy x yg pertama publish en3 cmni.. dulu senior2 pnah publish en3 mogok last year tu...

caliph shuriken said...

emiey..
biasa laa org cmtu.. dulu susah usaha nk berjaya, dh senang lupa diri plak.. dia nk rasa bala ar tu...

caliph shuriken said...

erza..
no problemo.. syukur dgn rezki awk dpt tu ^^

caliph shuriken said...

nard..
sy tau msuk kt a/c ipts dulu.. tapi tu x depa punya.. bila dh byr semua utk satu2 sem tu, yg lebih tu jadi refund student.. apa hak depa nk simpan wit ptptn tu lagi?

caliph shuriken said...

salji..
mmg kes naya pun...

Bulan said...

tuttt! ipts mana kah?

Ain Zulaikha said...

IPTS kebanyakkan nya memang camtu, sebab tempat saya pulak jenis yang selalu kata student dia berhutang, padahal dah bayar, hari tu pihak akaun kata saya ada hutang duit yuran rm1000++ , alhamdulillah ada resit lagi, tunjuk kat dia and dia kata ok dah setel, lepas tu sem depan dia kata ada lagi tunggakkan rm500++ sampai mak dah marah2 baru lah dia tak tanya lagi, memang nak buat student jadi mangsa kot.. memang haram lah siapa yang cuba sengaja buat cmtu.. haram haram haram.. geram.. hehehe emo lak .. bye,,

caliph shuriken said...

mulaan..
xmo sebut nama ipts tu sbb dh meluat sgt, huh...

caliph shuriken said...

ain..
btul tu.. mcm sy dulu geram sgt bila ledger yg request sentiasa ubah2.. klau dpt cmni mmg rsa tertipu ar.. diorg slalu gertak student dgn letter tapi bila kita col bgtau still ada refund, diorg kata abaikan letter tu.. xpe ain emo jaa, mmg ramai student ipts pnah tkena cmni, hikk...

Mrs.Sabri said...

ada gak ek pengurusan ipts mcm tu?kesian la kat pelajar2 yg kena gitu..lebih2 lg terkena pada pelajar yg bukannya dari kalangan org senang..

caliph shuriken said...

mmg ada jenis cmni.. yg sy heran cmner diorg bole idup tanpa rsa bersalah.. x rsa panas sbb dkat dgn bala ka?!

ucu keyna said...

salam..
akhi,cm same je pkare yg blaku kat tmpat ana..
tp lctrer2 ana ok2 sume..
cme pntadbiran je yg ko..
byangkan la..ana xdpt pinjaman lngsung krane ksalahan yg org pjabat wat..
ksian mak ana..mak yg kua duit sume..
hish..
plik3 kan..
ape la dieorg ni..
dieorg yg salah,pas 2 nk slahkan studbt lak...
ishkkk...

tehr said...

memang tak patut sungguh la kalau macam tu
pasal mereka tipu pelajar lama memang payah nampaknya nak atasi
cuma kalau dapat diusahakan agar pelajar baru tidak lagi terkena adalah jalan terbaik

caliph shuriken said...

ucu..
wslm.. slalu cmtu laa pihak management yg bmasalah.. tapi kt ipts ni owner tu sendiri punca sgala masalah...

caliph shuriken said...

tehr..
perkara cmni dh jadi sebati dgn ipts ni.. sy & kwn2 harap x berlaku perkara ni lagi kt pelajar2 baru...

s h e e said...

erk...ipts mane ek...x patotla buat cmni...memang x senangla hidup makan duit cara x btol...xpe...caliph doa byk2...doa orang yg teraniaya ni senang makbul...insyaAllah...

semoga kes2 mcm ni x trus berleluasa...

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
:)

caliph shuriken said...

shee..
meluat nk sebut nama ipts tu, try google area jln raja laut.. mlm tadi kuar lagi iklan dia kt tv, klau tgk mmg dok maki sbb dasar penipu.. insyaAllah, hrp doa org teraniaya cpat makbul...

caliph shuriken said...

アヌム ちゃん~~..
wslm.. arigatou ^^

alongxp said...

kite bako je...hahahaha

caliph shuriken said...

biar owner ipts tu kna bako dgn bala jaa, huh...

Norlida Ramli said...

isk kejamnyaaaaaa...
ape nma ipts tu caliph?
nak tau leh?

utk elakkan dr terkena :p

caliph shuriken said...

owh, nama ipts ni nanti sy inbox awk ok...

Syuxer said...

bro, bagitau ipts tuh kat aku..syuxer@gmail.com..aku taknak sepupu2 aku kena bala belajar kat sana..

teruk benar kes naya neh..bawa je ke mahkamah..adu kat karam singh walia, tv3, aduan rakyat dan sebagainya..

caliph shuriken said...

ok bro, sy emel pasni.. kami dh lama usaha nk settle leklok tapi diorg x berminat..
actually, kes kami mbabitkan refund ribu2.. yg tkena jaa paham situasi kami...

Dakara said...

ouh, ex kolej tu ke?? sy tgh blaja kt situ, memang ckp tak serupa bikin pun. sekarang pun dah banyak masalah, tau nak duit je. menyesal sambung blaja kt situ =="

caliph shuriken said...

yup, dh lama grad.. owh, awk amik coz apa.. bila nk abis?
see btul kn sy ckp.. diorg nk tu jaa..
kes refund sy diorg xmo settle leklok, huh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...