Friday, April 29, 2011

18 nasib nasi lemak


assalamualaikum
konnichiwa minna san

aritu tgk berita kt tv & baru2 ni ada baca harian metro mengenai
punca utama masalah obesiti di kalangan murid sekolah di bwh tajuk
15 jenis makanan larangan

sy quote intro yg tertulis kt dlm tu..

"Kementerian Kesihatan menyenaraikan 15 jenis makanan & minuman yg dilarang utk dijual di kantin sekolah bagi menjamin kesihatan murid selain mengelakkan berlakunya masalah obesiti di kalangan mereka."


lawak laa bila nasi lemak dikatakan punca obesiti.. 
weii, apa salah nasi lemak tu.. msti geng nasi lemak susah ati 
sbb kena tuduh cmni, huh..

klau makan byk tapi malas nk bersenam mmg confirm masuk kategori obesiti.. ikut logik klau kita makan & minum pd kadar yg sederhana x mungkin berat badan kita naik melampau..


 sebenarnya byk faktor lain yg menyebabkan masalah ni berlaku..
skrg ni x pasal2 pengusaha kantin kna kurangkan stok nasi lemak tu.. tapi apa2 pun budak2 sekolah still bole beli apa yg diorg suka 
kt luar kn..


p/s: sori lmbat publish en3 ni sbb bz dgn event...

source: pic nasi lemak (http://www.google.com.my)

Sunday, April 24, 2011

36 antara Mentor & AF


assalamualaikum
konnichiwa minna san

ptg tadi ada baca dlm metro ahad mengenai 2 program realiti
di bwh tajuk rating Mentor kalahkan AF?

sy quote sikit apa yg tertulis kt dlm tu..

"sebelum ini program realiti paling ramai penonton
jadi milik Akademi Fantasia (AF) tetapi agak mengejutkan apabila sejak tiga minggu lalu rating Mentor musim kelima mencanak naik, sekali gus menewaskan AF9.
"



based on apa yg sy tengok,  
Mentor 5 lebih meriah berbanding dgn AF9..
ni pendapat sy saja.. maybe korang ada pendapat sendiri..

tapi konsert klmarin AF9 ada wt operasi gugur..
2 pelajar asal kna kuar.. 2 pelajar baru dibawa masuk, 
hazama & fina.. *dh byk kali hazama berusaha nk msuk AF*
agak2 pasni rating akan berubah x?

setakat ni best tengok protege2 dlm Mentor 5 perform..
ruang stage lebih selesa berbanding dgn AF9 yg agak terhad..


p/s: skrg jarang tgk tv.. direct layan blog ;)

source: pic mentor 5 (http://apps.tv3.com.my/mentor5/index.asp)
pic akademi fantasia 9 (http://www.astro.com.my/akademifantasia)

8 serigala merah


assalamualaikum
konnichiwa minna san

bila dgr tajuk movie ni trus tingat wktu zaman kanak2 dulu..
wktu tu dok layan citer kartun serigala menyamar nenek 
nk wt naya kt sorang dak kecik..
serigala ni suka sengih2 smbil jalan laju2..


skrg kuar versi movie plak..
tgk pic ni pun tau x citer lawak..

sy blom tgk movie ni.. tgk preview kt tv pnah laa..
korang dh tgk ka?
 
dlm movie red riding hood ni xde serigala lawak tu lagi..
yg kuar werewolf trus, waaaa.. kna lari laju2 jauh2 cmni..

nk tau secara ringkas, bole view sini


versi lego


p/s: korang x bole bela serigala tau..
sbb serigala x kucing miaw2 ;p

source: pic red riding hood (http://www.google.com.my)

Tuesday, April 19, 2011

44 jangan tipu student


assalamualaikum
konnichiwa minna san

korang kenal sapa2 yg sambung study x?
baru2 ni ramai yg gi daftar.. smoga trus sukses..
study leklok demi mencapai cita2 korang ok :)



tapi sy x harap korang join satu ipts ni..
nti hancur plak cita2 korang..
xpe klau x terkena.. tapi kes yg terkena ni yg sakit ati..
to be honest, sila cari ipts lain..

sy & kwn2 dh meluat sgt nk sebut nama ipts ni *so jgn tnya ok*
kubu kuat dia kt jalan raja laut.. korang try google maps tgk..
kt tempat2 lain juz cawangan saja..

alhamdulillah ada antara kami yg grad & bekerja..
tapi ada jgak yg x grad disebabkan satu dua lecturer pangai x pro..
x bole student lebih ilmu drp dia trus kna ban..
dh jadi cmni amik exam brapa kali pun confirm fail!!

paling sakit ati wit ptptn student..
apa2 pun msuk kt a/c ipts ni dulu.. bila nk mintak tu yg leceh..
klau dh jadi refund sori laa diorg nk bg balik 
*klau bole xmo bg trus kt student*
kita mintak leklok serupa x mintak jaa.. ada jaa alasan diorg..
smpai dh grad byk tahun pun still x settle2 lagi!!

ada staf x brani tolong student walaupun tau apa yg berlaku..
pnah jgak lecturer yg resign sbb x puas ati apa ntah..
malas nk citer part ni sbb sy nk fokus problem refund student..

based on my exp bila nk berurusan hal ni..
dh jumpa staf.. mcm2 dalih diorg..
dh wt col.. x brani diorg jwb..
dh submit emel.. x nk reply plak..

sy pnah bgtau kt staf situ..
klau x nk settle cara baik
sy akan wt cara online cmni
diorg mcm x kisah jaa, ok fine..

skrg jgn salah student plak ok..
korang yg suka susahkan diri sendiri..
bole settle leklok.. xmo plak..
klau x silap last year student pnah wt mogok..
tu pun x bole pikir lagi?


pnah senior2 bgtau bkenaan aduan diorg..
aduan kna cantas awal2 sblom smpat submit..
x smpat plak nk tnya details..

iklan kerap kuar pomot mcm best..
tapi bila dh join jadi student
semua tu dh ckp x serupa bikin
janji lain tapi lain yg dpt
kami x kn lupa semua ni smpai bila2..

pomot fasiliti bertaraf international konon..
byk cntik.. salahguna wit student bole laa wt cmtu..
belanja juta2 utk semua ni bole..
tapi refund student xmo bagi balik..



kpd lecturer2 yg pnah mengajar kami..
arigatou atas ilmu yg dikongsi..
smoga trus sukses x kira di mana saja korang berada :)

kpd student2 yg still study kt ipts ni..
smoga korang sukses tanpa apa2 problem..
hrp2 x terkena mcm kami..

kesian kt student yg asal drp family yg susah..
sakit ati kuar wit bg ank sambung study tapi jadi cmni..
pasni sila abaikan booth ipts ni kt mana2 job fair ok..


cukup2 laa kami jaga nama baik ipts ni..
pihak diorg x peduli apa nk jadi kt kami pun..
yg penting skrg nk elak student yg bakal kna tipu..
itu saja niat publish en3 ni..


p/s: kpd owner ipts ni.. dh lupa ka?
makan sesuatu yg x milik kamu adalah haram..
megah dgn kejayaan cara cmni?
x takut dgn bala menanti?
smpai bila2 kami x halalkan semua ni...

Sunday, April 10, 2011

42 cara kesan laman web palsu


assalamualaikum
konnichiwa minna san

korang pnah dpt emel palsu cmni x?
sy krap dpt smpai penuh folder spam..
tapi kali ni sy nk tunjuk korang satu contoh..

contoh emel palsu

skali tgk nmpak mcm real drp pihak bank..
klau korang kurang mahir dgn perkara cmni..
sy nk kongsi simple tips cara nk elak drp kena tipu..



utk kes ni korang fokus kt link CLICK HERE tu..
mula2 lalu cursor kt atas link tu, korang akan dpt view URL..

contoh URL jaat kes ni.. babap laju2 sender ni baru tau..

so sila compare dgn real URL bank yg kita biasa login..
klau ntah apa2 URL yg kuar bmakna emel ni palsu..
x pihak bank yg send ok..

klau klik link & x check betul2 abis ar..
nanti ntah apa2 jadi kt a/c bank korang klau update info kt link tu..

klau korang klik jgak link tu & msuk kt web palsu 
yg nmpak mcm real web bank yg biasa korang msuk..
x digalakkan trus login, update info & request TAC..



cara terbaik sila taip URL bank tu sendiri..
pastu login mcm biasa.. cmni lebih selamat..

utk kes ni, sy bg real URL maybank

klau login yg real ni, dia akan btukar jadi https://
ni bmakna web dlm secure mode.. 
selamat utk lakukan transaksi..
sekian tips utk kali ni ;)



p/s: sy pnah keje wt web dulu..
so jgn mekap web bank palsu
cntik2 bg nmpak mcm real
pastu create guna files php.. mmg sy bole detect, hikk...
x gitu team OS?

Monday, April 4, 2011

52 pinjam seterika ajaib sat na


assalamualaikum
konnichiwa minna san

pagi nanti msuk ofis.. ada meeting..
so aktiviti malam ni kita gosok long sleeve..

mana satu nk guna ni? ada dua tiga kucing berlari seterika..
kali ni nk try guna seterika ajaib himawari ni laa..



tgk kecik2 dh ada sejadah sendiri..
kiut jaa bila tgk dia solat..



sebut betul2..
seterika ajaib himawari

himawari pinjam sat na..
nk gosok long sleeve kjap, hukk..



loading in progress..



hampir siap ni..



taadaaa.. dh siap..


done ;)


p/s: koleksi shin chan?
ada jgak tapi lain kali sy tunjuk ok, hikk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...