Saturday, July 23, 2011

46 tips exam PTD


assalamualaikum
konnichiwa minna san

keyword yg lompat masuk sini

minggu lepas agak bz dgn study utk amik exam
ada yg btanya exam apa tu, cmner format exam & mcm2 lagi..

skrg sy nk kongsi pengalaman bkenaan exam PTD
harap2 en3 ni dapat bantu kak atie & mak lagenda
memahami selok belok exam..



secara ringkas, utk apply jawatan PTD ni ada 3 peringkat:
exam, penilaian & interview


kt sini sy hanya mampu kongsi tips utk exam saja
sbb blom pnah lalui peringkat yg seterusnya..

basic utk apply, korang perlu ada degree
x kisah bidang apa pun, semua dikira layak..
klau x silap exam ni ada 2 kali setahun
awal tahun & tengah tahun..

based on new format, exam PTD tbahagi kpd part A hingga E
A: pengetahuan am, sejarah malaysia, isu semasa
B: penyelesaian masalah, soalan math form 5
C: jawab bdasarkan esei
D: tulis esei dlm BM
E: tulis esei dlm BI

soalan simple tapi banyak, siyes masa mmg x cukup..
ni salah satu trick utk singkir calon seramai mungkin..

based on stats tahun2 sblom ni,
hanya 10% yg lulus drp ratusan ribu calon yg amik exam..

ramai calon yg bijak pandai sukar lulus exam ni
sbb apa2 saja soalan mungkin kuar dlm exam..
tanpa persediaan awal mmg hancuss..
nk senang citer, calon perlu amik tau perkara2 yg berlaku
sama ada dlm negara & luar negara...


p/s: arigatou kt kawan2 yg wish gud luck aritu
dh usaha.. skrg hanya berdoa & tawakal :)

46 shuriken:

atie aizam said...

tq atas n3 nye.. insyallah, ada rezeki caliph ke step seterusnya.. kakt mohon copy tips ni yer, mana tau ada rezeki kakt pulak tahun depan dpt amik exam ni kan kan kan.. :D

caliph shuriken said...

no problemo kak atie.. arigatou utk wish tu, amin ^^
copy jaa tips yg ada kt en3 ni.. semua ni scara ringkas bkenaan exam PTD.. smoga ada rezki kak atie amik exam ni pd masa depan, hikk...

lagenda said...

wahahaha..siap ada backlink utk mak ye caliph!! Mekasih ye..thanks juga sbb bg tips nih. Mana tau..sok lusa mak dah grade, mak memerlukan tips ni.

Dgr2 citer, mmg susah jugak exam PTD nih. Moga berjaya ye caliph.

Fathiah Hamim said...

ohh gini rupanyaa.

caliph shuriken said...

mak lagenda..
owh, no problemo & arigatou utk wish.. sharing is caring ^^
dh grad nti try laa apply kt SPA ok.. actually, beban exam ni diorg dh pindah sikit kt level penilaian, hikk...

caliph shuriken said...

fathiah..
scara ringkas jaa tips ni ^^

shida'R said...

nice..mgkin bguna pda org len juga tips ni hehe ^_^

Wanie said...

hehe..trafik tinggi la pasni..

mesti susah kan soalan exam die..huhu

ammboi said...

wah..info menarik nih caliph..
tp amm x layak nak mohon ler. hihi..
degree pon tada...

caliph shuriken said...

shida..
itu laa tujuan en3 ni ^^

caliph shuriken said...

fir..
biasa2 jaa trafik sini..
actually, soalan dia lebih kpd byk & masa yg terhad, huh...

caliph shuriken said...

amm..
info ni utk bakal calon exam PTD pasni ^^
ikut rezki jgak kn, rezki amm kt blog pun masyuk sjak guna hosting sendiri kn, hikk...

tiefazatie said...

hihi..btol2..kesimpulannya mmg kena stdy semua la...baca je buku malaysia kita je..bab2 sejarah semua ada je kot ifa rasa kuar kat xm nie..hee..cume cm bese la..bukan
semua kte leh ingat kan..math tue mmg kena buat cpt nie..senang je cme tricky la..kne fikir nie..cume kadang2 kalu ada rezeki..insyaallah..=)

caliph shuriken said...

yup, stuju.. actually, pilihan jawapan tu kecuali math mmg tricky, huh..
insyaAllah, hrp2 ada rezki kita ^^

Mia Liana said...

insyaAllah.. boleh berjaya... kena doa banyak2 ni...

.::: Princess MOMOY :::. said...

satu lagi tips... t.o.y.o.l
hihi...

anamizu said...

wahhh bgus tips ni caliph..
cik ana mintak izin nk share ye :)



eh ha gud luck..
mudah2an ade rezeki caliph ^__^

eikieyn said...

walaupon da terlewat, harap2 sempat lg wish good luck utk caliph~ :D :D

AMMAR YASIR said...

Semoga berjaya

caliph shuriken said...

arigatou kak mia.. harap2 cmtu laa ^^

caliph shuriken said...

dear..
suka sgt dgn t.o.y.o.l ek? huh...

caliph shuriken said...

anamizu..
no problemo & arigatou utk wish.. share jaa tips yg ada kt sini ^^

caliph shuriken said...

kin..
arigatou sudi singgah & wish tu ^^

p/s: harap2 adik kin cpat sembuh ok ^^

caliph shuriken said...

ammar..
arigatou bro ^^

perondajaketbiru74 said...

selamat berjaya bro...gua penah amik sekali jer exam ni mmg susah jgkler

caliph shuriken said...

arigatou bro.. pnah skali dulu sy kna soalan math yg susah giler, huh...

Liyana Zahim said...

Huwaaaa nape ade math? Nape nape?? Taukah anda sy sawan buih mjawab math ketika SPM dlu?

caliph shuriken said...

nk wt cmner.. apply keje sales biasa2 pun kena jwb solan math jgak, hukk...

tiefazatie said...

hihi..insyaallah caliph..ada rezeki..ada la..tawakal n berdoa je la..=D

Mrs.Yie said...

erm..keyword..akak pun dah lama sangat x cek keyword kat nuff.. :)

caliph shuriken said...

ifa..
insyaAllah.. sama2 kita doa & tawakal ^^

caliph shuriken said...

kak mimi..
owh, sy slalu check tgk apa keyword yg msuk sini, hikk...

vampire's lovex said...

gud luck. !!

dapat nye tu...memang power ahh sapa yg lepas kan.. :)

Melati Qistyna's Mummy said...

kita dah berusaha & berdoa, selebihnya serahkan kepada Nya... InsyaAllah....


p/s : lama akak x singgah sini, sihatkah? :)

caliph shuriken said...

vam..
arigatou.. harap2 lulus exam ni, result akan kuar b4 raya nanti ^^

caliph shuriken said...

mummy qistyna..
insyaAllah.. doa & tawakal ^^

sy sehat jaa.. harap2 kakak sehat & hepi slalu ^^

Syuxer said...

perghhh panas gak topik isu tips exam ptd..pandai bro men SEO..:)..

messy_mess said...

wah ... mmg kne study bnyak neh ... kene bce paper bnyak jugak ... hohoho

caliph shuriken said...

syuxer..
lagi panas klau sy smpat wt b4 diorg semua amik exam PTD, hukk...

caliph shuriken said...

messy..
yup, byk yg kena study utk exam ni, huh...

.::: Princess MOMOY :::. said...

Hihi... mesti lah suka
ia kan 'comel'

Asyila Zainuddin said...

kite lambat lagi.. ni pun baru je nk masuk degree.. hehe.. kot2 zaman kite nnti entah2 dh tukar format dh.. :)

caliph shuriken said...

dear..
x comel laa, huh...

caliph shuriken said...

asyila..
oic, klau cmtu kena grad dulu.. yup, format sentiasa berubah ^^

alif haris said...

hehe memang SEO panas tu bro :D

btw thanks atas infonye ^^
tp mcm susah je kan .. huuhu ..

caliph shuriken said...

ni jenis panas bermusim ^^

no problemo bro.. sy skadar kongsi info stakat yg tau saja.. antara senang & susah tu, sy lebih serabut kt masa yg terhad wktu exam, huh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...