Thursday, May 24, 2012

69 ada apa dengan botol mineral (part 2)


assalamualaikum
konnichiwa minna san

last year sy ada publish satu en3 berkaitan botol mineral
simple2 jaa en3 tu tapi ada hasil sbb satu keyword dh terjah masuk sini..


siap tanya lagi macam mana nak potong botol buat corong
rasa mmg patut wt tutorial kn, hikk..

dulu ramai yg rasa pelik bila skali imbas tgk botol mineral tu
waktu tu sy prefer explain kt ruangan comment..


tutorial tukar botol mineral menjadi corong:

mula2 sila cari 2 botol mineral yg sama saiz..
pastikan ia x selembut agar2 sbb nanti corong mudah rosak, huh..

amik salah satu botol & kerat guna light saber pd area 
seperti yg sy tanda kt pic atas..

satu lagi botol jgn kerat sbb botol yg satu ni berfungsi 
utk mengekalkan bentuk corong waktu kita nk simpan nanti..

done, korang dh dapat satu corong pelbagai guna..
skrg ia bole disimpan bersama dgn botol yg satu lagi kt dlm kenderaan..
waktu kecemasan nanti korang bole guna utk isi minyak...

sekian, mudah kn :)


p/s: arigatou nuffnang utk new BE

69 shuriken:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Apa kata awak videokan cara buat corong tuuu?

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Then publish kat blog nie... :D

Puteri Kasih said...

recycle..saya selalu buat camtu ..hikk

p/s wah dah BE lagi eh? nape saya tak dapat2 lagi..hukkkk

dapurCikWan said...

menarik2.. ;)

caliph shuriken said...

izni hafiz..
idea tu mmg best tapi sesetengah blogger mungkin x dpt view.. paham2 jaa klau guna b'band utk bW, huh..

so cara plg sesuai & x perlu tggu loading lama2, sy publish tutorial abis simple cara cmni supaya seramai mungkin bole view ^^

caliph shuriken said...

puteri..
yup, x perlu buang duit beli corong kn, hikk..

*alhamdulillah, skrg ada triple BE.. ehh, awk tukar dulu new code yg nuffnang request tu ^^

Melati Qistyna's Mummy said...

Kekdg benda simple, tp berguna time kecemasan kan... :)

azizah :) said...

hebatnya caliph!


tahniah dapat BE..jeles... haha

Norlida Ramli said...

hehe..comel je corong guna botol..
eh2 dpt BE lg?tahniah laaaaa..murah rezki dia.hehe

|shuhadaothman|TM said...

tuto please ! hekhek :D

wah, triple BE jugak. cangrate caliph ^^

thomas said...

Wah!Penting betul keyword untuk tarik pelawat.

anamizu kaito said...

pstt~ guwa pon ada gak 1 corong recycle camtu dlm keta.. incase emergency ke..eheee



luv,
cik ana

caliph shuriken said...

cik wan..
try laa tutorial simple ni ^^

caliph shuriken said...

kak abby..
yup, simple & berguna wktu kecemasan ^^

caliph shuriken said...

jijah..
owh, kebetulan ada rezki BE kali ni ^^

awk mintak laa kt shida, dia tgh byk BE jgak, hikk...

ayut said...

wah..kagum! :) bagus2...

caliph shuriken said...

norlida..
klau comel tu kira bonus laa, hukk..

yup, alhamdulillah ada rezki BE bulan ni ^^

Tinta Lana said...

Salam..skurg2nya, ada org cari cara cara2 nak buat corong guna botol..

Last week, ada org mencari keyword kt blog lana..dia cari...

"JIN LANA"

temmmmm! sapa la cari jin, siap ada nama tuk jin tu. jin lana lak tu, kuwang hasam,bhahahaha. Silap tak print screen,hahaha

caliph shuriken said...

shu..
tuto BE ka? klau nk cepat sila view kt blog Shida, byk tips kt situ ^^

sis92 said...

wah bestlah dpt keyword unik2 :)

shida'R said...

amboi liph..dah mcm makmal sains plak blog liph ekkeke :P

caliph shuriken said...

thomas..
yup, ni laa salah satu fungsi keyword ^^

caliph shuriken said...

anamizu..
terbaik laa.. sedia awal2 kn senang citer, hikk...

caliph shuriken said...

ayut..
biasa2 jaa idea ni ^^

caliph shuriken said...

wslm, lana..
actually, keyword ni dh lama msuk sini tapi bru skrg sy ada mood nk wt satu simple tutorial ^^

dasat laa keyword awk dapat tu, klau nk cari blk awk gi check kt stats nuff tu, huh...

caliph shuriken said...

sis..
ada byk lagi keyword yg unik2 tau, hikk...

caliph shuriken said...

shida..
skali skala jadi makmal sains ok jgak kn, hikk...

zana said...

bestlah dpt keyword unik2 =)

uncle said...

oo uncle baru teringat nak buat corong huhuu bila tengok entry kamu..baru teringat..mmg perlu sangat-sangat time kecemasa time abis minyak hihihi ...satu lagi uncle baru teringat akan fungsi corong, boleh buat tanaman er .. hydrophonic ...nanti uncle selongkar dalam tenet

Cik Kay Jue said...

tak dapat imaging... huhu

c'axoera ヅ said...

salu campak dalam tong sampah ajer hahah

nasir hamzah said...

terbaik lah chalip, sebab kdg2 org terlepas pandang benda ni, masa dah sesak baru terfikir..thanks..

anamizu kaito said...

ehem~ cepat hapdet! hehe







luv,
cik ana

caliph shuriken said...

zana..
yup, setakat ni dpt yg ok2 & unik2, hikk...

Koding said...

Botol mineral boleh dikitar semula...

caliph shuriken said...

uncle..
bgus laa cmtu.. sy letak nama corong pelbagai guna sbb bole guna utk mcm2 benda bila dh label corong tu ^^
bila siap label nti uncle bole guna utk minum sirap, tanam bonsai.. confirm laa plg best guna wktu kecemasan utk isi minyak kn, hikk...

zana said...

untung la..npe zana punya xde pun hehe :D

caliph shuriken said...

cKj..
nk imagin cmner bentuk akhir, awk view en3 lama tu (part 1) ^^

caliph shuriken said...

choootz..
pasni jgn campak lagi yer, hikk...

emieysandra said...

wah..tutorial g sgt berguna, dpt jugak org tu buat corong tu nti jasa caliph kan..

p/s : maaf lme xsinggah sb sibuk hentak kpla k dinding..eh bukan, sibuk belajar. ehehe :D

caliph shuriken said...

nasir..
klau bole sedia awal2 benda cmni.. bila nk guna nti x laa klam kbut kn, hikk...

caliph shuriken said...

anamizu..
owh, blom rasa nk update, hukk...

caliph shuriken said...

koding..
yup, kita recycle apa yg sesuai ^^

caliph shuriken said...

zana..
apa yg xde tu.. pasal BE ka?! huh...

caliph shuriken said...

emiey..
simple jaa tutorial ni.. corong ni pelbagai guna, senang nk bawa gi mana2..

xpe, arigatou sudi singgah sini.. sy pun bW ikut sempat, x semua blog dpt terjah ^^

pelangi sepi said...

recycle,bagus,.menarik

gnesop poseng said...

buat corong dari botol mineral pun org cari ek? heheheh

zana said...

hehe xde pape la haha :D
sje je :P

Titisan Hujan said...

penah gk tgk abah buat

tirahzairi said...

ahahhahaa...klakar la plak entry kali nie...hhehee

YOUsoF said...

Daripada dibuang terus ke tong sampah baik buat macam ni, ada gunanya di masa kecemasan nanti.. ;D

caliph shuriken said...

sop..
yup, sy pun x sangka bole dpt keyword ni, hikk...

caliph shuriken said...

hujan..
klau cmtu dh tau bentuk akhir cmner kn ^^

caliph shuriken said...

tirah..
klakar tp berguna tau, hikk...

caliph shuriken said...

yousof..
yup, setiap barang ada gunanya di wktu yg sesuai ^^

Selendang Merah said...

wah tuto yg menarik kalau ada gmbr lg senang fhm..hehe

alexa yussida said...

idea bagus2..lagi2 utk pompuan yg cpt sgt gelabah kes2 emergency cmtuh..hoho

caliph shuriken said...

bro..
klau nk tau cmner hasil akhir corong tu, pls view en3 (part 1) ^^

caliph shuriken said...

yuss..
nti awk simpan laa satu corong utk kes kecemasan ^^

jaakechik said...

corong tu mmg perlu, untuk nak isi minyak petrol ka minyak masak ka, air ke! jaa pun spare.

khairul said...

kreatip juga kwn aku ni

caliph shuriken said...

jaa..
yup, corong pelbagai guna kn ^^

caliph shuriken said...

khairul..
slagi bole recycle bro, hikk...

Cik Yaya said...

isi minyak???bole kew..huuu

caliph shuriken said...

bole tapi jgn guna botol mineral yg terlalu lembut utk wt corong, nti cpat rosak, huh...

~~oOpEt~~ said...

haha.. videokn.. step by step.. hehe.. mesti ramai like :)

caliph shuriken said...

klau wt versi video, loading blog jadi slow nti, huh...

Hani Shaa said...

tutorial yg sgt brguna ..

caliph shuriken said...

arigatou ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...