Thursday, August 23, 2012

67 sepasang rabbit kiut (part 2)


assalamualaikum
konnichiwa minna san

last month sy ada publish en3 berkenaan rabbit kiut
so, kali ni sy sambung citer berkenaan makanan diorg plak..

sepasang rabbit sy ni dh ada nama
rabbit jantan *buck, sy panggil oreo
rabbit betina *doe, sy panggil snow
kebetulan arini usia diorg mencecah 3 bulan..

jom view pic makanan utk sepasang rabbit ni :)

alfalfa hay

pallet

itadakimasu..

sy minum dulu, hikk..

oreo: jom kita lompat2..
snow: xmo laa, nantok ni..

selain makanan seperti kt atas, sy bg carrot *ni fav diorg, huh..
utk minuman, sy bg air yg dicampur dgn beberapa titis ubat vitamin..


p/s: we are a part of a circle of friends...
*fairy tail, episode 47

67 shuriken:

khairul said...

comelnya ..camna raya bro ?

babycomel said...

best kan ada arnab.. kita pun ada 6ekor arnab, tp depa ni kuat makan la

caliph shuriken said...

khairul..
raya tahun ni simple jaa.. lebih fokus kt majlis bertunang adik sy pd hari raya ketiga ^^

caliph shuriken said...

babycomel..
oic, 6 ekor kira byk jgak tu, huh.. yup, mmg depa kuat makan ^^

Badrina Ibtisam said...

Lahai bestnya ada arnab!! Hehe nak satuuu :-p Haha selamat hari raya ya bro! ;)

caliph shuriken said...

yg ni x bole bg laa, awk kena cari arnab lain, huh..
selamat hari raya jgak ^^

tirahzairi said...

comel...nk try pegang tp tkt...huhu

caliph shuriken said...

ehh, tapi awk berani pegang baby kn, hikk...

.::: Princess MOMOY :::. said...

sesuai betul nama oreo and snpw tu
kiut2
mahal tak sekor tu dear

caliph shuriken said...

aritu wktu sy beli umo 5 minggu sepasang harga dlm RM50 ^^

shidaR said...

wahhh comel2 rabbit dia...nk beli satu liph ^_^

Sis Eiyan Azian said...

comey nya arnab :)

Puteri Kasih said...

memang kiut..teringin nak bela..tapi dah ada kucing so tak boleh..hukk

azie namico said...

amboi ! meriah lah kamu ya...ader teman sangat friendly...terujeee..

Cik Kay Jue said...

wah.. comel... kalau bagi sayur kat dia boleh kan?

rabbit caliph ni besar mana? besar tapak tangan ke besar lagi?

caliph shuriken said...

shida..
umo baru 3 bulan mmg laa kiut, hikk..
klau nk kena tggu rabbit2 lain nanti ^^

caliph shuriken said...

sis..
arigatou bg pihak rabbit2 tu ^^

caliph shuriken said...

puteri..
klau awk dh bela kucing kena asing jauh2 dulu laa, huh...

caliph shuriken said...

azie..
mmg meriah.. slalu ank sdara yg suka usik2 rabbit kt tepi kandang, tapi dia takut nk pegang, hikk...

caliph shuriken said...

cKj..
bole bg sayur tapi pastikan xde yg tercemar dgn racun tanaman, klau x rabbit bole sakit truk..

rabbit ni umo dh 3 bulan, saiz dh melebihi 2 tapak tangan ^^

pelangi sepi said...

comelnya arnab

Mia Liana said...

sweet nya... tak reti nak bela arnab... huhuhuhu

caliph shuriken said...

pelangi..
yup, kecik2 mmg comeii ^^

caliph shuriken said...

kak mia..
klau bela kena bg perhatian lebih, hikk...

thomas said...

Wah! Sudah besar,lepas ni berganda2.

Syafiqah Othman said...

lahai.. comeinya arnab2 tuu.. nak 1 . heee. :D

caliph shuriken said...

thomas..
x lama lagi sy kena sedia satu sangkar extra ^^

caliph shuriken said...

piqah..
arnab tu sepasang, klau nk kena cari yg lain laa, hikk...

Syafiqah Othman said...

hahha.. bgi sepasang teroih la .. boleh dak?? :Dhahha

caliph shuriken said...

aisey, klau bg sepasang yg lain bole laa, hukk...

Sally Yatiey said...

Comelnyaaaaaaaaaa :D

amir aizat said...

comel lah!

caliph shuriken said...

sally..
aizat..

arigatou bg pihak arnab, hikk...

myblograzzi said...

chumel..mohon colek..ahaha

camat ari rye bro

etuza said...

cantik tul lah arnab tu...boleh hiburkan hati ..

Tinta Lana said...

Assalammualaikum caliph :)

Camna kenduri kahwin adik awak ritu? Raya ketiga kan?

Eh, awak, *buck ngn *doe tu apa?

Dah macam nama retis arab, "alfalfa hay" eheh3. Wah..awak letak gambar gerak2 skrg.. minta turunkan sedikit ilmu gambar gerak2 boleh tak? ehehehe >_<

caliph shuriken said...

razzi..
aisey, xmo amik diorg, hukk..

selamat hari raya jgak ^^

caliph shuriken said...

etuza..
yup, ank sdara sy suka sgt usik2 arnab tu ^^

caliph shuriken said...

lana..
wslm.. alhamdulillah, majlis tu berjalan lancar ^^

owh, buck = arnab jantan.. doe = arnab betina

insyaAllah, nanti sy publish special en3 utk semua blajar ^^

LadyBird said...

arnab makan pellet jugak ek? 1st time th..

caliph shuriken said...

yup, mmg makan pallet tapi arnab akan kerap minum air nanti ^^

Cik Yaya said...

haha.. comel la rabbit..
beshnyer ade rabbit kt uma.. ^_^

caliph shuriken said...

rabbit wktu kecik2 cmni mmg laa comeii, hikk...

ayut said...

tu dia...oreo dan snow.ha..lame tak nmpk.besor dh diorang.hihi.makan byk2 yer.tp jgn obes pulak.hahaha. :)

caliph shuriken said...

yup, dh besar diorg sbb kuat makan ^^

missha said...

makin comel dahhh :D hee

caliph shuriken said...

yup, depa semakin comeii ^^

IntaNBerliaN said...

oooo ada bg vit jugak yer...

caliph shuriken said...

yup, ubat vitamin tu titis dalam air minuman diorg ^^

Nisa Greennnpanda said...

alolo...
comelnye usagi caliph-kun...
oreo & snow..
nape xwat oreo & chipsmore? ngehehehe.. XD

caliph shuriken said...

kawaii ne usagi tu, hikk.. diorg sepasang sbb tu nama kena letak yg sesuai ^^

amranaiman said...

pandai lu jaga arnab :D

zana said...

rabbit...geramnya,,,slmt hari raya bro :)

|shuhadaothman|TM said...

da nmpak makin gebus2 dah rabbit2 ni. hehe. tunggu mlm sket nk culik sekor :P

Dakara said...

alololoo comelnye usagi, bagi sy satu boleh?? hehee XD

Cendol said...

comelnye rabbit hang!!rase nak lenyek2 je..haha

caliph shuriken said...

amranaiman..
usaha yg terbaik ni ^^

caliph shuriken said...

zana..
hikk.. selamat hari raya jgak ^^

caliph shuriken said...

shu..
nmpak gebu ek, hikk.. awk xmo ar mai dekat rabbit2 ni ;p

caliph shuriken said...

dakara..
klau nk kena cari usagi lain laa, hukk...

caliph shuriken said...

cendol..
weii, mana bole wt cmtu, huh...

Arham Md Ali said...

Banyak jenis caliph mirrorless camera ni dalam pelbagai price range. Jap nak tulis satu-satu - banyak ni.

RM1200 - RM2000

Nikon J1 - Camera mirrorless dari Nikon ni design dia cantik habis, Tapi pakai sensor 1 inci sebab tu la nama dia Nikon 1. Antara semua mirrorless camera, brand ni la sensor yang paling kecik. Rule fotografi ialah lagi besar sensor = lagi banyak cahaya boleh masuk sensor= gambar lagi cantik.

Panasonic Lumix GF3 = Sekarang dah keluar Lumix GF5 tapi bagi am la, tak ada beza pun GF3 ngan GF5 ni dari segi quality imej, GF5 cuma improve dari segi amek video je. Panasonic ni guna Micro Four Third sensor dia panggil. Senang cerita sensor dia 4/3 inci jadi lagi besar dari Nikon yang satu inci tu. Quality imej memang cantik dan camera ni memang senang digunakan untuk beginner. Mesti pelikkan kenapa dari GF3 terus ke GF5, mana GF4 nya? Diorang skip nombor 4 sebab dalam budaya Jepun 4 ni dikaitkan dengan malang dan kematian.

Sony NEX F3 = Model baru ni, dan pakai APSC sensor. Lagi besar dari M4/3 sensor dan Nikon sensor. So quality gambar memang superb. Tapi quality lens pulak kureng sket. Kalau ada duit nak beli lens yang power memang camera ni boleh amek gambar yang sharp habis, tapi lens mahal la, dalam RM900 ke atas. Apapun ni personal recommandation am, sebab APSC sensor ni senang cerita sensor yang DSLR semua pakai. Tau tak camera DSLR Nikon semua Sony yang supply sensor diorang.

RM2000 - RM4000

Olympus OMD -EM5 = Camera ni dahsyat, sangat dahsyat. Saiz dia cantik dan bentuk dia retro habis.Pakai Micro 4/3 sensor cam Panasonic tapi Olympus modify sampai sama taraf dengan APSC sensor, jadi memang gambar cantik sangat. Pastu camera ni weather sealed, maksudnya shooting dalam hujan lebat pun tak rosak, tapi xleh la shooting dalam air sebab bukan diving resistant. Am nak beli camera ni tapi time keluar dulu RM4500, sekarang dah RM3700, still mahal tapi memang dahsyat camera ni.

Sony NEX 5N - Camera ni power, pakai sensor yang sama dengan Nikon DSLR D7000 yang harga dekat RM4000 tu. Ada touchscreen, ramai anggap ni camera mirrorless yang orang patut beli.

Fuji X100 = Ni camera yang am pakai. Memang best gila camera ni. Susah nak pakai untuk beginner sebab dia banyak manual dial, pastu tak boleh tukar lens, dan lens camera ni tak boleh zoom, jadi kalau nak amek gambar jarak dekat kenela pergi dekat. Papepun camera ni memang retro dan senyap, amek gambar memang bunyi shutter senyap so orang tak tahu kita amek gambar dia.

Tu la caliph pasal mirrorless camera ni. Pape persoalan tanya je aku ^__^

caliph shuriken said...

arigatou am utk semua info mirrorless camera ni :)

btul laa seperti kwn sy pnah bgtau.. ada camera yg sesuai utk beginner, ada yg x brapa sesuai.. ada yg prefer Nikon, ada yg prefer Olympus.. tapi ada yg ckp Lumix & NEX agak bgus jgak :)

setakat ni sy blom ada bajet utk beli mana2 dlm senarai ni.. utk entry sy hnya amik pic guna hset yg ada camera 5MP saja, hikk...

~ cik matahari ~ said...

comelllllll :D

PotiaCasaDelarossa said...

ensem mcm calip renaB tu kan? ekekekek... minat gak nak bela tp dok bangunan tinggi susah... nak bela dlm umah takut busuk jek

caliph shuriken said...

cik mar..
baru usia 3 bulan mmg comeii ^^

caliph shuriken said...

potia..
klakar laa, huh.. klau nk bela dalam umah jgak kena sedia kandang & kerap cuci pelapik kandang tu ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...