Monday, October 22, 2012

69 kelebihan pixlr pada blogger


assalamualaikum
konnichiwa minna san

last year sy pnah publish en3 khas utk resize pic cara picnik
tapi skrg dh x bole guna picnik, nk guna jgak korang kena bayar, erkk..

actually, sy dh lama x guna picnik *sejak bulan april
skrg sy guna yg lain utk resize pic sblom upload kt en3..

sy selesa guna pixlr utk resize pic
selain resize ada jgak fungsi2 special lain
*korang bole explore sendiri kt option filter..

so, tutorial kali ni sy tunjuk cmner nk resize pic cara pixlr
klau korang klik link sy bg tu, pic macam kt bawah akan kuar dulu..


sy pilih option kedua utk resize pic *kt ada tanda kaler merah tu..

kt pic atas ada 2 option, sama ada nk resize pic korang sendiri
atau nk create new pic ikut size yg korang suka


contoh pic yg dipilih utk resize..


utk resize, klik image -->> image size


skrg korang bole edit size kt width & height


pic semakin mengecil setelah korang resize..
klau puas hati & nk save, klik file -->> save

done

setakat ni dulu sy kongsi ilmu dgn korang
harap2 tutorial ni dapat bantu kurangkan loading time blog korang *jika perlu :)


p/s: tengah cari masa yg sesuai utk design new header blog konnichiwa...

source: semua pic *pixlr

69 shuriken:

Tinta Lana said...

Assalammualaikum :)

Oh..awak guna cara ni ya..pasni boleh la sya cuba :)

Sebelum ni, masa rajin join segmen, cara saya resize pula, guna potocop. Kat image size, sya ubah pixelnya..

Eh..sama je cara,keh3.

#Saya tunggu awk siap design header baru..lama tau tunggu. >.<

caliph shuriken said...

wslm, lana.. yup, dh lama sy guna cara ni ^^

actually, ada byk cara tapi sy selesa dgn pixlr..

owh, sila tggu lama lagi, hikk...

Mia Liana said...

wahhhh siap tutorial lagi... terbaik!

ayut said...

loading time blog ayut lama tak?klu lame leh gna tuto ni ^__^

caliph shuriken said...

kak mia..
tutorial simple2 jaa ni, hikk...

atie aizam said...

boleh cuba ni.. selalu kak atie guna photoscape jer.. senang hihi

Ctie Anis Nisa said...

anis pun guna pixlr..senang..picnik dah tukar kepada picmonkey kan,agak berat sikit...:)

caliph shuriken said...

ayut..
kadang2 x tentu jgak loading time ni.. tapi klau hampir semua en3 kita letak pic besar2 & siap ada vc lagi mmg loading agak slow, huh...

caliph shuriken said...

kak atie..
try laa, klau sy lebih mudah guna pixlr ni ^^

caliph shuriken said...

anis..
oic, mmg mudah kn ^^

wktu guna picnik dulu, sy paling suka tggu loading sbb leka baca ayat2 menarik kt loading tu, hikk...

syiela said...

setakat ni selesa dgn photoscape... ( alasan malas nk mencuba yg baru )

miz ruha said...

wah! tak tahu pula tentang ni... boleh cuba ni... terbaik!! ^_^

caliph shuriken said...

kak syiela..
apa2 pun ikut selesa kita kn ^^

caliph shuriken said...

ruha..
try laa option filter skali ^^

Cik Nur said...

untunglah siapa yg mahir guna, nur ni buta sikit bab edit2 ni..dan mmg tak tau edit..semua pic nur tepek.. xde edit..sebab mmg xpandai..huhhu

NISA KHAIRI said...

Assalam, dah lama sangat tak singgah sini. Saya prefer to photoscape..tapi maybe boleh try jugakla yg ni..tak cuba tak taukan?

caliph shuriken said...

nur..
try laa guna pixlr ni, simple jaa cara gunanya ^^

caliph shuriken said...

kak nisa..
wslm.. arigatou singgah sini ^^
oic, bole jaa try new option ni...

Cik Yaya said...

wahh caliph ade software ni ke..yaya slalu jgk edit gune pixlr ni..tp o9 je..hoho..

Pykaa Pdott said...

pyka guan picmonkey . huhu . wah siap ada tuto lagi , yeah aku ku cuba nanti . terima kasih atas tuto itu ea . hee :)

caliph shuriken said...

yaya..
xde laa, sy guna versi online jgak ^^

caliph shuriken said...

pyka..
oic, klau x silap tu dulu nama picnik kn, huh..
no problemo, nanti awk try laa ^^

Sop Nama Saya said...

Sop biasa guna Adobe jer,,
kalau HP guna photo editor
nice sharing

aiNa yaZiD said...

waaa ada tuto! klasss tau. hehehe. xpenah cuba la pixlr ni.. tp insyaAllah nak juga mencuba. ^^

p/s: buat la header baru laju2.. ramai yg menanti ni. lalalala.. =)

caliph shuriken said...

sop..
oic, klau nk resize cepat sy guna ni jaa, hikk...

caliph shuriken said...

aina..
simple tutorial jaa ni, hikk.. try laa, mmg mudah guna pixlr ni..

actually, tgh pikir item yg sesuai utk new header tu ^^

khairul said...

hu ..x reti la aku bab2 ni bro

azstory said...

edit secara online ke ni caliph?

shiyda said...

Nak try la pasni , tak penah lagi guna pixlr ni , heee :P

diana said...

baRU Bagi akak ni..mungkin boleh cuba nanti..

Cik Yaya said...

Yeke..tp xnmpk pon mcm ni..mayb yaya gune versi yang senang punye kot..almklumla yaya ni mls yg amat..haha

aiN NaJwa said...

Photoscape jer d hati..sebab senang kooowt..kan..??..kalo, yg laen agak leceh kena donlod..(>___<)..hehe..

unsecretostory said...

Haaa , selalu guna picmonkey jugakla . Bole nak try jugakla pxlr nie . Msti ada macam2 lagi kan :D

Puteri Kasih said...

ohh leh try ni :)

p/s good luck on new header ^_^

TiranaAduka said...

salam ptg caliph

Banyak komen yg bagus untuk saya di sini bro. Selaku blogr bru. Mmg best buat saya

Pekabar ksatria baja itam..?

ஜ miss klanika ஜ said...

berguna jugak kalo nak upload pic nanti

Nurulee said...

Tak pernah lg guna pixlr. Lepas ni boleh lah try. Hehe. Thanks =D

Kasih Salina said...

akak x pernah guna paxlr..setia dgn photoscape..haha..

caliph shuriken said...

khairul..
simple jaa guna ni, bro.. x perlu install apa2 pun...

caliph shuriken said...

azstory..
yup, edit online trus ^^

caliph shuriken said...

shiyda..
kak diana..

try laa, pixlr ni simple & best ^^

caliph shuriken said...

yaya..
selama ni sy guna versi online ni.. x tau plak klau ada versi lain, huh...

krole said...

krole dah cuba...mmg mudahlah caliph..thanks share~henshin!!!

caliph shuriken said...

ain..
oic, klau sy suka pixlr ni sbb bole edit online trus ^^

Koding said...

Tak pernah tau pun fasal applikasi ni..
Thank for the info..

Aida Omar said...

tak pernah guna lagi dah macam photoshop jugak kan.. aida selalu guna photoscape je. ehehe.. thankz caliph share ilmu :)

caliph shuriken said...

faten..
nanti try jgak option filter ^^

caliph shuriken said...

puteri..
owh, still cari idea ni ^^

caliph shuriken said...

TA..
arigatou sudi singgah sini, bro ^^

caliph shuriken said...

klanika..
yup, klau dh resize mudah sikit nk upload pic nanti ^^

caliph shuriken said...

ee..
simple jaa pixlr ni, try laa nanti ^^

caliph shuriken said...

kakak..
x kisah laa asal guna yg selesa dgn kita ^^

caliph shuriken said...

krole..
bgus laa cmtu.. no problemo ^^

caliph shuriken said...

koding..
sy tukar guna pixlr pun sbb dh x bole guna picnik, huh...

caliph shuriken said...

aida..
yup, lebih kurang mcm photoshop.. no problemo ^^

.::: Princess MOMOY :::. said...

momoy resize pakai misr. maganer saja then klik untuk web
tu jer

caliph shuriken said...

x pnah dgr pun.. sy guna versi online jgak ni...

IntaNBerliaN said...

caliph, kalau video yg saiz MB boleh resize jd KB x ek?..

caliph shuriken said...

kita x bole guna pixlr utk resize video.. tapi kena guna software lain ^^

s h a said...

Alamak...sy x penah resize picture.huhuh.patutla lame je loading.boleh try ni.macih caliph share software.siap bg tuto lg.terbaek. :)

caliph shuriken said...

try laa resize nanti.. no problemo ^^

shuhadaothman said...

sllu shu gne photoscape je. hehe. boleh try lps ni :)

Fiza Suhaimi said...

waaaa dah lama rasanya fiza tak edit gambar.. sekarang ni macam macam kan caliph.. fiza penah la jugak sekali edit gambar guna pixlr.. agak senang.. puas hati plak tu.. puas hati sebab daripada muka ni tak comeyy terus bertukar jadi comeyy.. hehehehe :p

caliph shuriken said...

shu..
nanti try laa option ni ^^

caliph shuriken said...

fiza..
yup, pixlr ni senang nk guna kn ^^

shidaR said...

shida guna photoscape jer liph.. ^_^

caliph shuriken said...

oic, setakat ni sy serasi dgn pixlr ^^

Secrets of A Teenage Girl said...

loading time blog saya lama tak?klu lame leh gna tuto ni.huhu ^__^

hah, cepat2 buat header baru.. bertukar! ehehe ;P

caliph shuriken said...

still ok loading time blog awk.. tapi ada jgak blog loading time slow sbb silap pilih template, huh..

kamen rider dok bz lawan raksasa ni.. blom sempat design header baru, hikk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...