Wednesday, October 31, 2012

76 wordless wednesday: alternator


assalamualaikum
konnichiwa minna san

rupa bentuk alternator kereta..

rosak, berat, jual timbang kilo :)


p/s: november tiba lagi...

Sunday, October 28, 2012

80 kelas teka-teki cikgu blog


assalamualaikum
konnichiwa minna san


cikgu blog: dalam banyak2 siput, siput apa yg x bole makan?

budak a, b, c menjawab serentak..
siput x serupa siput, siput kotor kena tanah, siput v*vi dalam parit..

cikgu blog: jawapan korang semua.. salaaaaaaah, haahaa.. 
*gelak jaat level tinggi..

tiba2 budak z iras2 sasuke yg dok kt hujung kelas menjawab..
siput broadband..

cikgu blog: semestinya betul jawapan tuu.. 
klau korang makan x bole online laa korang nanti..


x cukup satu teka-teki.. cikgu blog tambah satu lagi teka-teki..


cikgu blog: dalam banyak2 kura2, kura2 apa yg x pnah kita tengok?

budak a, b, c menjawab serentak lagi..
kura2 terbang, kura2 tempur, kura2 pura2..

cikgu blog: jawapan korang semua.. salaaaaaaah lagi, haaahaaa.. 
*upgrade gelak jaat level tinggi..

lagi skali budak z menjawab..
kura2 broadband..

cikgu blog: semestinya jawapan itu yg kita cari.. 
klau korang online mana ada kura2 kecuali tiba2 speed slow macam kura2 kn..

*actually, xde jawapan yg betul atau salah utk teka-teki ni :)


p/s: sapa2 yg keje cikgu jangan bg teka-teki cmni kt student korang tau..
nanti mesti diorang jawab merapu ntahapa2, huh...

Thursday, October 25, 2012

55 2012: salam aidiladha


assalamualaikum
konnichiwa minna san

*source: wall fb

sekian lama berlalunya aidilfitri, menjelang pula aidiladha..
di kesempatan ini, sy ingin mengucapkan salam aidiladha 
kpd seluruh umat Islam di mana jua anda berada..

semoga hepi beraya di sisi keluarga tercinta,
insan tersayang & rakan2..

sama2 kita hayati erti sebuah pengorbanan..


sekali lagi, salam aidiladha kpd semua yg rajin singgah sini
mohon maaf jika ada salah & silap sepanjang sy menulis di blog konnichiwa..


p/s: bila usaha mencari yg halal, ujian datang tanpa henti...

Wednesday, October 24, 2012

47 wordless wednesday: evolusi


assalamualaikum
konnichiwa minna san

creating a vision of what u want to achieve
is the first step in achieving it...

*sama kn quote kt entry & kt header blog :)


p/s: arigatou nuffnang utk BE volkswagen & twisties
dok lama2 kt sini yer, hikk...

source: pic naruto *google

Monday, October 22, 2012

69 kelebihan pixlr pada blogger


assalamualaikum
konnichiwa minna san

last year sy pnah publish en3 khas utk resize pic cara picnik
tapi skrg dh x bole guna picnik, nk guna jgak korang kena bayar, erkk..

actually, sy dh lama x guna picnik *sejak bulan april
skrg sy guna yg lain utk resize pic sblom upload kt en3..

sy selesa guna pixlr utk resize pic
selain resize ada jgak fungsi2 special lain
*korang bole explore sendiri kt option filter..

so, tutorial kali ni sy tunjuk cmner nk resize pic cara pixlr
klau korang klik link sy bg tu, pic macam kt bawah akan kuar dulu..


sy pilih option kedua utk resize pic *kt ada tanda kaler merah tu..

kt pic atas ada 2 option, sama ada nk resize pic korang sendiri
atau nk create new pic ikut size yg korang suka


contoh pic yg dipilih utk resize..


utk resize, klik image -->> image size


skrg korang bole edit size kt width & height


pic semakin mengecil setelah korang resize..
klau puas hati & nk save, klik file -->> save

done

setakat ni dulu sy kongsi ilmu dgn korang
harap2 tutorial ni dapat bantu kurangkan loading time blog korang *jika perlu :)


p/s: tengah cari masa yg sesuai utk design new header blog konnichiwa...

source: semua pic *pixlr

Tuesday, October 16, 2012

62 wall of sharing is caring (part 2)


assalamualaikum
konnichiwa minna san

*source: wall fb

baru2 ni sy ada jumpa sesuatu yg menarik kt wall fb
secara ringkas, en3 ni berkaitan dgn ayat kursi
banyak kelebihan diberi kpd pengamalnya..

sy tertarik pada #5
baca setelah solat,
maka jarak antara kamu & syurga hanyalah kematian..


memang terbaik klau kita guna fb cara positif
kongsi yg elok2, hepi ending nanti pun elok jgak
selamat beramal semua..


p/s: jom kumpul saham akhirat...

Sunday, October 14, 2012

31 segmen mialiana.com - mari berpantun


assalamualaikum
konnichiwa minna san


kali ni sy join satu segmen battle of the pantun
bunyi macam siyes nk rebut tali pinggang gusti kn, huh..

ada org berpantun tu mudah, tapi sy rasa agak susah banyak
xpe laa sy nk cuba jgak, x rugi apa2 pun..

harap2 bakat merapu x menyerlah kt sesi beli pantun
jom mula sesi beli pantun kak mia dgn token virtual, hikk..

malam-malam pergi kedai nyonya
kedai jauh naik kereta waja
andai mia ingin bertanya
apakah nama panggilan manja

sedang asyik tengok drama
tiba-tiba lintas seekor kura-kura
nama manja bukan option utama
panggil caliph lebih mesra

kepala pening berpinar-pinar
penat sungguh berlatih yoga
jangan malu jawablah benar
adakah bujang atau berkeluarga

singgah kedai beli tauhu
tauke kedai banyak tanya
seperti yg kak mia tahu
status single & available semestinya

langit cerah indah warnanya
ambil gambar rasa teruja
ingin juga tahu statusnya
sedang belajar atau bekerja

awal pagi dengar lagu drama king
tukar channel radio suka-suka saja
hari-hari teringin blogwalking
pemilik blog ini sudah bekerja

buat kopi pekat-pekat
makan roti dengan tuna
adakah jauh adakah dekat
tinggalnya di negeri mana

simpan ubat di atas para
mari berjalan ke rumah nyonya
tinggal nun jauh di utara
kedah darul aman negerinya

tamat sudah sesi beli pantun
mohon maaf jika pantun x serupa pantun..


kpd yg berminat masih sempat nk join
sila view syarat2 kt sini

tarikh tutup
15 october 2012


p/s: arigatou kpd semua yg rajin blogwalking kt sini
sori klau sy amik masa lama utk balas jejak
dgn kuasa broadband sy x dapat pecut laju2, huh...

Friday, October 12, 2012

58 sepasang rabbit kiut (part 3)


assalamualaikum
konnichiwa minna san

sebaik saja abis exam tempoh hari, sy trus pegi beli seekor lagi rabbit kiut
kali ni sy beli rabbit betina jenis angora mix, usianya dalam lingkungan 5 bulan
mula2 dulu beli rabbit jenis chincilla mix..

knapa tiba2 sy beli seekor lagi rabbit?
msti korang rasa pelik kn..

actually, waktu sy beli dulu sepasang rabbit ni blom capai level matang
minggu nk amik exam tu sy tergerak hati nk check jantina rabbit
sy rasa diorg dh matang tapi nampak macam ada yg x kena
so, sy check & confirm sepasang rabbit ni jantan 
*yer laa sebab ada kantung celah kakinya, huh..

jom view pic rabbit angora mix :)

waktu hari pertama nini sampai umah baru..

jenuh kejar nk amik pic nini, huh..

setakat ni sy masih tambah lagi ilmu berkenaan cara bela rabbit
skrg sy fokus nk bg diorg kawen, hikk..

sejak last month sy bg rabbit ni makan daun pisang & daun pandan
baru wangi sikit bau sangkar diorg..

sy update nama rabbit lagi skali
2 ekor rabbit jantan *buck, sy panggil oreo & snow
rabbit betina *doe, sy panggil nini


p/s: klau korang ada bela rabbit, jom kongsi tips kt comment...

Sunday, October 7, 2012

84 ada apa dengan canimals


assalamualaikum
konnichiwa minna san

actually, sy plan nk publish en3 ni last month
tapi still x puas hati dengan hasil edit
klau sekadar tempek pic memang x menarik kn
so, sy edit lagi sampai dapat hasil cmni..

baru2 ni, ank sdara sy berkenan kt satu lagi rancangan hiburan
semakin bertambah koleksi hiburan diorg
dulu diorg suka tengok upin & ipin, boboiboy, ultraman..
sekarang x kelip2 mata tengok citer canimals plak..

sy suka fizzy sebab dia pandai baling biskut macam shuriken, hikk..

klau tengok citer ni level imaginasi kena tinggi
bayangkan tin tiba2 popup, berlari2 sambil kuar bunyi kucing laa singa laa
bunyi tu based on watak canimals tersebut
paling best setiap watak ada kelebihan tersendiri..

watak leon yg mampu invisible..

watak toki kt wallpaper pc..

design phone case yg cukup kreatif..

earphone yg sungguh menarik..

salah satu mug canimals yg kiut..

x sangka dh lama rupanya wujud citer ni
macam2 produk based on canimals ada jual kt luar, huh..

*vc canimals - rocket
*vc canimals - circus


p/s: nisa-chan, sy dh update taman niaga :)

source: pic canimals *fb

Monday, October 1, 2012

80 sepintas lalu: kuasa minda


assalamualaikum
konnichiwa minna san

memandangkan sy blom nk publish en3 yg sepatutnya
so, sy update dengan citer ni dulu..


semoga masa depan sy secerah ni..

actually, dh lama simpan pic ni
sengaja sy pilih utk publish kt blog
nanti x perlu tercari2 lagi kt folder kn, hikk..

sy tengah imagin sedang baring di padang rumput yg luas
sambil menikmati pemandangan langit yg sungguh indah..

jom refresh minda sama2 :)


p/s: alhamdulillah utk exam tempoh hari
arigatou kpd semua yg mendoakan sy...

source: pic summer *google

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...